Poljarevius kritik: HVB-hemmen fungerar inte

Två tonåringar misstänks ha förvarat nästan 40 kilo sprängmedel på sitt stödboende. Och samtidigt som de bodde där ska de ha skjutit mot en villa i Uppsala. "Det här fungerar inte", säger polischefen Jale Poljarevius.

Nationella bombskyddet ryckte i oktober ut till ett ungdomsboende i Västerås. Där påträffades nära 40 kilo sprängmedel. De gripna misstänks också för en skjutning i Uppsala.

Nationella bombskyddet ryckte i oktober ut till ett ungdomsboende i Västerås. Där påträffades nära 40 kilo sprängmedel. De gripna misstänks också för en skjutning i Uppsala.

Foto: Peter Arwidi/TT

Uppsala2023-11-09 16:30

Natten mot den fjärde oktober skjuts det mot en villa i Nyby i Uppsala. Morgonen efter berättar grannen Dylan Issa för UNT om hur hon hörde skotten. Klockan fyra på natten knackade någon på hennes dörr.

– Jag trodde att de var ute efter oss, att nu dör vi. Vi öppnade fönstret och såg att det var polisen, berättar hon.

Två tonårskillar sitter häktade för skottlossningen, 18 respektive 19 år. Båda var placerade av sina hemkommuner på Ungbo, ett stödboende för unga i Västerås, drivet av Attendo. Ett likadant finns i Uppsala. 

undefined
Minna Yssa, 9 år, och Dylan Yssa bor grannar till det hus som besköts i Nyby. "Jag är jätterädd", berättade dottern Minna för UNT morgonen efter, då bilden togs.

Dagen efter skottlossningen i Nyby gör nationella bombskyddet en utryckning till Ungbo i Västerås. Där griper polisen två tonåringar misstänkta för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. På boendet har de förvarat knappt 40 kilo sprängmedel. 

Det är samma killar som sedan misstänks för skotten i Nyby. Polisen kopplar dådet till våldsvågen.

– Det här är ju förskräckligt förstås. Alldeles uppenbart är det så att de placeringsformer som finns inte fungerar avhållande eller avskräckande. Man kan tydligen ägna sig åt brottslighet så mycket man vill fast man placerats på ett boende för att man behöver stöd, säger Elin Blank, åklagare som haft flera uppmärksammade ärenden med gärningsmän i ungdomsvård. 

undefined
Elin Blank är åklagare i ärendet med de två tonåringar som är gripna misstänkta för delaktighet i en skottlossning i Nyby, och för att ha förvarat knappt 40 kilo sprängmedel på sitt ungdomsboende. "Förskräckligt", säger hon.

Vad kan man använda 40 kilo sprängmedel till?

– Det försöker jag också ta reda på, och jag har begärt in expertyttranden om det. Vad vi sett i utredningen verkar det ha funnits planer på att göra bomber.

På Attendos hemsida beskrivs Ungbo som ett boende för unga vuxna i "behov av bostad, tillsyn och/eller social träning" som passar personer som "är på väg att bli självständiga men behöver lite stöd och social träning på vägen."  Här står också att Attendo inte tar emot "aktivt kriminella"

En annan som är mycket kritisk mot hur ungdomar på institutioner och vårdboenden kan fortsätta att begå eller planera brott är Jale Poljarevius, underrättelsechef inom polisregion mitt.

– I Västerås tog vi handeldvapen och explosiver. Ingen expert behövs för att se att systemet inte fungerar, säger han.

undefined
"Politikerna måste täta luckorna" säger, Jale Poljarevius, underrättelsechef i polisregion mitt, apropå placerade unga som kan fortsätta begå brott.

Både han och Elin Blank pekar på att problemen är väl kända och att det krävs politiska beslut kring reglering av boendena och större befogenheter för personal att ingripa.

– Politikerna måste ta ansvar och täta luckorna, säger Jale Poljarevius.

En politiker som driver frågan är Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen i Uppsala. Han har uppdrag inom området för organisationen Sveriges kommuner och landsting, SKR.

– Vi ser att systemet inte fungerar. Vi har haft fall på fall där man rymt från en låst institution till ett morduppdrag eller förvarat vapen eller narkotika på sitt HVB-hem, säger han.

Men vad gör ni politiker?

– SKR har drivit linjen att personal ska kunna ha rätt till begränsningsåtgärder, exempelvis vad gäller tillgång till mobiler och internet, eller att man ska få söka igenom rum. Vi vill också ha bättre tillsyn och register så att en kommun kan dra lärdom av en annan som haft dåliga erfarenheter av ett boende.

undefined
Erik Pelling, (S), har uppdrag för Sveriges kommuner och landsting om socialtjänst. Han ser stora brister i dagens system med HVB och SiS-hem.

Nyligen kom en regeringsutredning med flera förslag som Erik Pelling kallar för "bra". Fler idéer finns dessutom på ministernivå, uppger han. 

– Mycket är på gång nu, och det är bra att det här uppmärksammas, säger Erik Pelling

Attendo har nu stängt Ungbo i Västerås sedan avslöjandet om de 40 kilona sprängmedel.

undefined
Nationella bombskyddet kom till ungdomsboendet i Västerås med en bombvagn.

"Ett antal incidenter den senaste tiden gör det svårt att driva verksamheten i linje med våra kvalitetskrav och medarbetarhänsyn", skriver Stina Holmlund Kelly ansvarig chef, i ett mejl till UNT. 

Attendo vet att det förekommer att ungdomar, som är placerade av sin hemkommun, påverkar varandra negativt, skriver hon vidare. "Vi är närvarande men ibland så finns det andra faktorer som är starkare. Jag är den första att säga att det är ett misslyckande när det sker."

På UNT:s fråga om vad Attendo ser behövs i form av befogenheter för personal eller regeländringar, svarar Stina Holmlund Kelly: "Det här är en fråga som just nu är belyst från många håll. Det är jättebra. Det finns inte en enskild och enkel lösning. Det viktiga är att vi aktörer, myndigheter och kommuner jobbar tillsammans".

På frågan om hur Attendo ser på att två av deras boende nu misstänks för brott skriver hon: "Så fort som vi fick kännedom så skrevs personerna ut. Det här är inte rätt insats för dem och ansvaret för deras insatser är nu hos deras hemkommuner."

Utredningens förslag

Utredningen "För barn och unga i samhällsvård" innehåller 130 förslag på åtgärder som uppges kräva en "initial satsning" på 600 miljoner kronor.

Bland annat föreslås ett nationellt familjehemsregister för att göra det enklare för kommuner och motverka olämpliga familjehem Krav på tillstånd och utbildning för familjehem är andra förslag.

Barn och unga föreslås blir mer delaktiga i och informeras om placeringar. Utredaren vill att Socialstyrelsen stödjer och samordnar samhällsvården för unga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!