Gymnasietjejer lyfte tabuämne

FAMILJ. Det finns många hemskheter som sker i världen. Sjukdom, krig och svält präglar nyhetssändningarna och tv-galor leder insamlingar för att stoppa fattigdom, för att hjälpa vid naturkatastrofer och för att bidra till cancerforskningen. Men tre tjejer på Arlandagymnasiet lyfte i förra veckan fram ett något tabubelagt ämne under en temahalvdag i Kulturum. Det handlade om sexuellt utsatta barn.

Uppsala2014-02-18 17:01

Onsdagen den 16 februari har ett flertal klasser på Arlandagymnasiet bjudits in till en temadag där det talades om barn och ungdomar som utnyttjas sexuellt. Gymnasieeleverna Kamaldeep Kaur, Nadine Deringer Popat och Danait Tilahun stod bakom arrangemanget.
-Vi tänkte först på att hålla någon form av välgörenhetsgala, men tycker inte att man ska behöva betala 100 kronor för en biljett. Då kanske ingen kommer. Vi ville att det här skulle vara under skoltid och att det skulle vara obligatoriskt att gå. Det är viktig information som kan skapa mer insikt, säger 18-åriga Kamaldeep Kaur.

Tjejerna berättar att de bjudit in ungefär 400 elever till temadagen, men så många kom inte. Många elever slutar tidigt och lärarna har därför sagt till eleverna att de är välkomna om de har eget intresse, men det fanns inget krav på att komma. Omkring 200 elever kom i alla fall till Kulturum för temadagen och det var arrangörstjejerna nöjda med.

Temadagen anordnades i samarbete med Bustas projekt Trasdockan, som är en symbol för sexuellt utsatta barn. Amanda Kullenberg, projektledare för Busta och Trasdockan, var konferencier för dagen och hon delade med sig av fakta och värdefulla råd till den som är utsatt eller är anhörig till någon som är det. Hon påpekade om och om igen att de som är utsatta inte ska ta på sig skulden för det som hänt, att det aldrig är den utsattas fel.

Efter en kort introduktionsfilm presenterade Amanda Kullenberg 24-åriga Sara som på ett mycket nära och gripande sätt berättade om sina egna upplevelser av att ha blivit sexuellt utnyttjad av sin pappa i unga år. Det var tydligt att eleverna i publiken berördes av Saras berättelse och när hon vid ett tillfälle behövde en stund att samla sig ropade en elev ut: ”Kom igen, vi tror på dig!” vilket följdes av uppmuntrande applåder från den samlade elevskaran.

Kamaldeep, Nadine och Danait säger att det har varit en lång process med planeringen av temadagen, mer än de hade föreställt sig.
-Det är så mycket bakom som man inte ser och man tror att det är lättare än vad det är. Men jag hade inte tackat nej till att göra ett sådant här projekt igen, säger Nadine Deringer Popat, 18 år.

Responsen för arrangemanget har varit mycket positiv. Bara under vår intervju kommer ett flertal personer fram och tackar för dagen och berömmer tjejernas arbete.
-Lärare som man inte ens har kommer fram i korridoren och säger att vi är duktiga som anordnar det här, säger 19-åriga Danait Tilahun.

De beskriver temadagen som redovisningen av deras projektarbete. Först visste de inte riktigt hur stort arrangemanget skulle bli, men när det gick upp för dem ville de gärna boka in sig i Kulturum. Detta var dock inte det lättaste, men envisheten segrade till sist.
-Vi gick till rektorn var tredje dag i början och frågade om vi fick boka Kulturum, om han sett vårt PM och sådär. Jag tror att vi fick boka för att de förstod att vi var seriösa, säger Danait Tilahun.

Temadagen avslutades med några musiknummer av elever på Arlandagymnasiet. Efteråt var Kamaldeep, Nadine och Danait nöjda och tyckte att det var skönt att pressen på dem nu var borta. Samtidigt tyckte de att det kändes tråkigt att arbetet var över. Men det är inte hela sanningen, tjejerna har även fått ett litet extraprojekt att driva. Busta och Trasdockan ville tacka Arlandagymnasiet för att de blivit inbjudna att närvara på temadagen och hade därför bestämt sig för att göra en deal med skolan.

I sommar firar Trasdockan nioårsjubileum i Kungsträdgården i Stockholm och ska då ha artister som spelar och sjunger på stora scenen. Amanda Kullenberg gav eleverna i uppgift att skriva egna låtar till Trasdockan. I april väntar sedan auditions på Arlandagymnasiet där Trasdockan ska välja ut någon eller några av skolans elever som får uppträda under jubileumsfirandet i Kungsträdgården samt på en nattklubb på Stureplan i sommar. Kamaldeep, Nadine och Danait blir ansvariga för att anordna auditions så riktigt slut är det inte än.

Busta och Trasdockan

Busta är en ungdomsjour i föreningen Atsub, Anhöriga Till Sexuellt Utnyttjade Barn. Trasdockan är i sin tur ett av Bustas projekt där man arbetar för att stoppa våld och sexuella övergrepp på barn. Om du behöver stöd och någon att prata med om övergrepp mot dig själv eller andra i din närhet så ring Bustas journummer: 020-356 356.

Källa: www.trasdockan.eu, www.atsub.se och Amanda Kullenberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!