I dag fylls Fyrishov med elever och studievägledare från länets gymnasieskolor, och förhoppningsvis också nyfikna högstadieelever.
Linn Thorell, studie- och yrkesvägledare på Valsätraskolan, tycker att Gymnasiemässan är ett suveränt tillfälle att få en överblick på skolorna och deras utbud.
– Se det som en första orientering. Prata också med din studie- och yrkesvägledare, besök skolornas Öppet hus och kanske prova på- dagar på olika skolor.
LÄS MER: Hela UNT:s gymnasieguide
För att få ut så mycket som möjligt tycker Linn Thorell det bra att vara förberedd innan man går på mässan. Titta i gymnasiekatalogen och välj ut de program du tycker är intressanta, kolla vilka skolor som erbjuder dem och skriv ned några frågor till personerna som presenterar dem.
– Jämför samma program på olika skolor. Fråga: vad är speciellt med att gå just detta program hos er?
Lite kritisk skadar inte att vara – skolorna vill så klart att du ska välja just dem, menar Linn Thorell.
– Och stressa inte på mässan utan ta det i din egen takt.
Sebastian Heredia Jara, 18, kommer att presentera sitt program Aircraft Academy of Sweden på Bolandgymnasiet. Han är snart flygmekaniker.
– Nu i trean gör jag praktik på SAS och hjälper till att meka med planen, berättar han.
AAS är ganska okänt, så för Sebastian Heredia Jara som är nöjd med sitt gymnasieval, känns det helt rätt att informera blivande gymnasister om programmet. När han själv gick i nian var han ganska osäker på vad han ville.
– Jag var lite inne på ekonomi, men funderade också på att bli bilmekaniker. En kompis rekommenderade AAS så jag tog reda på mer om det.
Nu är Sebastian glad att han satsade på flygplan i stället för bilar. I bilbranschen utförs allt fler arbetsuppgifter av datorer, medan flygmekaniker väntas vara efterfrågade även i framtiden. De teoretiska ämnena var en utmaning eftersom han har dyslexi, men på Bolandgymnasiet har Sebastian fått den hjälp han behöver och klarar sig bra.
– Lärarna är grymma på att lära ut. De pushade mig så jag förstod att jag skulle fixa även saker jag hade svårt för.
Till högstadieeleverna vill Sebastian Heredia Jara säga att ska kolla upp olika utbildningar noggrant och välja något de tycker verkar roligt. Det funkade för honom.
– Jag blir mer och mer flygintresserad för varje dag.
10 bra frågor på gymnasiemässan
Hur är lärarna?
Hör efter om eleverna på skolan tycker att de har bra och pedagogiska lärare. Fråga också om skolan har en stor del andel behöriga lärare. En behörig lärare är utbildad både inom sitt ämne och i pedagogik.
Hur är stämningen på skolan?
Hur stor är skolan och hur är relationen mellan lärare och elever? Ordnas det till exempel roliga aktiviteter ibland, eller finns det någon elevkår eller några skolföreningar som gör det extra trevligt att gå på skolan.
Hur jobbar man på skolan?
Vissa skolor har mycket schemabundna lärarledda lektioner medan andra har en massa projekttid när eleverna förväntas jobba mycket på egen hand. Du vet säkert med dig vilket sätt som fungerar bäst för dig.
Hur ligger skolan till geografiskt?
Om du bor långt ifrån den aktuella skolan är det bra att ta reda på hur det ser ut med bussförbindelser och annat. Tar resan lång tid och kräver bussbyten kan det vara bra att känna till.
Vilka möjligheter finns till individuella val?
Alla skolor erbjuder inte alla sorters individuella val eller undervisning i alla språk. Har du något speciellt språk eller annat ämne du vill läsa är det viktigt att kontrollera att det går att göra.
Finns det möjligheter till extrastöd?
Övergången från grundskolan till gymnasiet är tuff för många och det är inte helt ovanligt att elever hoppar av gymnasiet. Ta reda på vad skolan gör för att stötta den som får problem med undervisningen. Finns det till exempel möjlighet till extrastöd i matte?
Vad får jag för utbildning?
Givetvis är det valet av program snarare än vilken skola som avgör vilka yrken eller utbildningar du kan söka dig till efter gymnasiet. Men det är bra att känna till vilka möjligheter skolan ger till exempel dig som vill gå ett yrkesförberedande program att också få högskolebehörighet.
Hur ser det ut med elevhälsan?
Hur lätt det är att få komma till en skolsköterska, kurator, skolpsykolog eller skolläkare kan variera mellan olika skolor.
Vad har just er skola att erbjuda?
Olika skolor profilerar sig på olika sätt. Ge gärna personalen och eleverna chansen att få berätta vad som är så speciellt med just deras skola.
Hur är skolmaten?
En sak som är nästan lika viktig som undervisningen för många är skolmaten. Hur smakar den, kommer den färdig i bil eller lagas den vid skolan? Matsituationen påverkar ju också din möjlighet att få i dig näring så att du orkar med skoldagarna.
Fotnot: För närvarande är det oklart om Bolandskolan kommer att finnas kvar hösten 2016. Men om skolan läggs ned kommer AAS i stället ges på Arlandagymnasiet.