Gustavianum öppnar dörren till Mittens rike
Att lyfta fram kinaforskningen på Uppsala universitet och öppna till diskussioner med besökarna, är två saker Museum Gustavianum vill uppnå med de temadagar som hålls i helgen.
I helgen kan Uppsalabor pröva på det kinesiska brickspelet Mahjong på Gustavianum. Jonas Hagerlid och Olof Henriët spelar här ett parti.
Foto: Annika af Klercker
Planeringen inför evenemanget började redan i höstas då museet gick ut och frågade forskare och doktorander i Uppsala ifall de ville delta och om de hade förslag på ämnen. Det visade sig då att det fanns mycket forskning om Kina både ur ett historiskt och ett dagsaktuellt perspektiv.
- Temadagarna är till för att lyfta fram den forskning som finns inom universitetet och skapa möten och diskussioner med allmänheten, säger hon.
Under helgen är det tänkt att besökarna ska kunna pröva på aktiviteter som det kinesiska brickspelet Mahjong, lyssna på föreläsningar som Kinaforskare från Uppsala universitet håller i och kunna se utställningar som på olika sätt anknyter till Kina.
Mahjongspelet är ett uråldrigt kinesiskt spel som kom till Sverige på 1920-talet. Spelet bygger på att man har en hand med brickor som på olika sätt ska kombineras, helst så bra som möjligt eftersom bra kombinationer ger höga poäng.
- Det finns 80 olika saker som ger poäng och när man fått alla sina brickor i kombination har man fått en Mahjong, säger Jonas Hagerlid som tillsammans med Olof Henriët håller i mahjongspelet.
Att kritiken mot att OS arrangeras i Kina varit omfattande under de senaste månaderna har man diskuterat på Gustavianum. Beslutet att arrangera dagarna med Kinatemat har dock inte påverkats av det som skett i Tibet.
Vilken bild av Kina vill ni förmedla genom de olika aktiviteterna?
- Det är inte vår uppgift att bestämma vilken bild vi ska ge. Forskarna som kommer hit och presenterar sin bild av Kina. Det viktigaste är att det blir en bred bild som förmedlas, säger Cecilia Ödman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!