Gustav Adolfs-bakelserna allt populärare

Det blir allt populärare att äta Gustav Adolf-bakelser, bakelser som enbart säljs under en enda av årets dagar, måndagen 6 november, Gustav II Adolfs dödsdag.

Ofvandahls konditori i Uppsala erbjuder fyra varianter av Gustav Adolf-bakelser.

Ofvandahls konditori i Uppsala erbjuder fyra varianter av Gustav Adolf-bakelser.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2006-11-06 16:27
- Kunderna frågar mycket mer efter Gustav Adolf-bakelser i dag än tidigare år, säger Jenny Sandén, Güntherska hovkonditoriet i Uppsala. Konditoriets speciella Gustav Adolf-bakelse består av en mjuk chokladskaksbotten, hallongrädde, hallonsylt och en gräddklick krönt av Gustav Adolfs halvprofil i mörk choklad.
På Ofvandahls konditori erbjuds kunderna fyra olika kungabakelser. En består av mördegsbottnar, hallonsylt och vaniljkräm, täckt med hallonglasyr. En annan variant är en chokladsockerkaka varvad med amarettomousse. Den tredje Gustav Adolf-bakelsen är gjord av sockerkaka med vaniljkräm överdragen av pistageglasyr, och den fjärde består av sockerkaka med vaniljkräm och kakaoglasyr. Samtliga kröns av Gustav Adolfs profil i mörk eller vit choklad.

Göteborgarna gillar bakelserna
- Vi säljer många Gustav Adolfs-bakelser. Storsäljaren i år är den platta, rosa med hallonsmak, säger Tommy Kuhlman, Ofvandahls.
Annars är det av tradition västra Sverige som äter mest Gustav Adolf-bakelser, kanske för att hedra den kung som år 1621 grundade Göteborg. Var fjärde göteborgare beräknas äta en kungabakelse 6 november.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om