Guldtider för pantbankerna
Det är goda tider för landets pantbanker. Priset på guld är rekordhögt och efter storhelgernas utgifter är många i behov av snabba pengar. UNT besökte Uppsalas enda bank som lånar ut pengar mot lös egendom.
— En del lånar till köttfärs i väntan på barnbidraget och andra för att köpa en butik, säger Gunilla Bauer som sedan 1993 är chef för Svensk pantbelåning i Uppsala.
Första gången hon satte sin fot i pantbankens lokaler på Dragarbrunnsgatan var synen på pantbanker en annan.
— Då var det skamfullt att gå hit. Skyltfönstret var brunmålat och det fanns bara en liten cirkel man kunde kika in genom.
I dag anses det inte lika fult att pantsätta de värdesaker man under en tid kan undvara, menar hon. Det märks om inte annat genom att 54 nya kunder hittade till pantbanken under januari månad i år.
Till viss del har banken det höga världsmarknadspriset på guld att tacka för uppsvinget. På pantbanken lånar man nu ut 80 kronor per pantsatt gram guld, jämfört med 60 kronor för ett år sedan.
Det innebär ungefär 380 kronor i handen för den som pantsätter ett enkelt guldhjärta med tillhörande halskedja.
Men våren är också pantbankens mest lönsamma årstid. Jul och nyår har gjort många plånböcker tunnare samtidigt som sommarens semesterresa eller fritidshus ska betalas.
Under UNT:s besök är tillströmningen av kunder god. En av dem är Tobias Kaj som vill pantsätta en guldkedja och ett gammalt fickur. Innan han får sitt lån kontrollerar Gunilla Bauer guldets äkthet genom att gnida det mot en teststen. Märket på stenen som guldet lämnar efter sig penslar hon lite syra över. Om märket försvinner är det inte äkta guld, utan till exempel mässing.
Men både klockan och kedjan får grönt ljus och Tobias Kaj får sitt lån.
Guld är den vanligaste pantsatta varan men också klockor, teknik, konst, golfset och instrument finns i pantbankens stora kassaskåp.
Risken att ta emot stöldgods bedömer Gunilla Bauer som liten.
— När man har jobbat ett tag får man en känsla för när det inte står rätt till. Kommer det in en 18-årig kille med mormors guldarmband tackar vi nej om han inte kan visa en bouppteckning så att vi vet att det är arvegods.
På nyare instrument och teknikvaror kräver banken att få se inköpskvittot. Men med smycken är det svårare eftersom de kan ha funnits i familjen länge.
En gång i månaden kontrollerar också polisen sina listor över stöldgods mot pantbankens register.
Från det att ett föremål pantsätts har låntagaren fyra månader på sig att betala tillbaka lånet med en ränta på 3,75 procent i månaden, vilket innebär en årsränta på 45 procent.
— Det kan tyckas högt men vi tar ju en risk. Vi vet inte vad varan är värd när vi kanske måste gå till auktion med den, säger Gunilla Bauer.
80 procent av pantbankens kunder är stammisar och Gunilla Bauer får ofta frågan om hon i sitt arbete får uppleva mycket tragik. Desperata människor som tvingas skiljas från sina käraste ägodelar.
— Men vi ser inte så mycket tragedier. De allra flesta kommer tillbaka och löser ut sina saker, bara fem procent av det vi pantsätter säljs på auktion.
Fakta/Lån på 20 procent av varans värde
— Varje år lånar landets pantbanker ut cirka en miljard kronor.
— Svensk pantbelåning i Uppsala besöks av mellan 100 och 200 kunder i veckan.
— Värdet på varorna bestäms av vad liknande föremål sålts för på olika auktioner. Kunden får sedan låna cirka 20 procent av det uppskattade värdet.
— De varor som inte hämtas ut i tid säljs på auktion.
— Pantbankernas verksamhet regleras genom Pantbankslagen (SFS 1995;1000). Tillstånd för att få bedriva pantbanksverksamhet utfärdas av länsstyrelsen som också ser till att lagen efterlevs.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!