Guldpriser på väg mot rekordnivå

Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling skulle inte ha väntat så länge med förlovning. Priset på guld är just nu på väg upp mot nya rekordnivåer.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2009-02-25 07:00
Det senaste halvåret har det ökat med ungefär 40 procent. På Smyckeboden i Uppsala uppmanas därför kunderna att lämna in sina gamla guldsmycken för omsmältning.
- Kunderna blir skrämda av hur dyra guldsmyckena har blivit. En tunn guldkedja som kostade knappt 500 kronor för tre år sedan, kostar lätt över en tusenlapp i dag, säger Magnus Hugardt, guldsmed på Smyckeboden i Uppsala.

Han har precis visat Uppsalaborna Karin Eriksson och Stefan Ekbladh butikens utbud av förlovningsringar. Priserna är lite högre än de trodde och Magnus Hugardt uppmanar dem att gå hem och titta vad de har för gamla smycken de kan tänka sig att lämna in och smälta om - och därmed få ett bättre pris på ringarna.
- Jag har inte tänkt på att priserna är höga, och egentligen spelar det ingen roll. Däremot är jag osäker på om jag verkligen vill smälta om dem, de har ju ändå ett affektionsvärde, säger Karin Eriksson.

Magnus Hugardt ser tydliga tendenser hos kunderna som i allt större utsträckning lämnar in sina gamla smycken och ljusstakar för lagning, i stället för att köpa nya.
- Fortsätter guldpriset stå sig eller stiga tror jag kunderna kommer att välja andra smycken och material som bijouterier och förgyllt silver i framtiden, säger han.
Att affektionsvärdet skulle vara större än viljan att få ett bättre pris är inget han brukar märka av hos sina kunder.
- Många har faktiskt smycken de inte använder. Och om de ändå inte gillar dem spelar det ju ingen roll, säger han.
Ser man fem år tillbaka i tiden har priset på guld ökat med 150 procent fram till i dag. Då kostade guldet cirka 400 dollar per uns. I måndags kostade samma mängd 989 dollar. Orsaken till det stigande guldpriset är bland annat turbulensen på världsmarknaden, den svenska kronans minskade värde i förhållande till dollarn och den ökade efterfrågan. Under det fjärde kvartalet 2008 ökade efterfrågan på guld med 26 procent, enligt branschorganisationen World Gold Council.
- Prisökningen det senaste året har kommit snabbt. För ett halvår sedan kostade ett gram guld cirka 171 kronor per gram, i dag kostar det drygt 280 kronor, säger Magnus Hugardt.

Guld och andra ädla metaller har länge varit en traditionell tillflyktsort för investerare i orostider. Även om guldmyntfoten, där centralbankerna förband sig att lösa in sedlar mot guld avskaffades under 1930-talet, ses guld fortfarande som säkrare placering när det ekonomiska klimatet blir instabilt.
- Guld har alltid fascinerat folk. Men i Sverige har vi inte riktigt haft någon tradition av att investera i guld, som befolkningen i till exempel Asien och Arabvärlden, nu har dock intresset ökat betydligt, säger Christer Granat, vd på Guldcentralen som köper och säljer guld.

Tillbaka på Smyckeboden i Uppsala får Karin Eriksson och Stefan Ekbladh tillsammans med frågan om vilken av förlovningsringen och vigselringen som får störst budget, också med sig ett par broschyrer med fler ringar hem.
- Vi har ju bestämt oss för att förlova oss, så guldpriset bryr vi oss inte så mycket om, men visst, vi ska se om vi har några gamla smycket i lådorna hemma där hemma, säger Karin Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om