Guldmedalj gäller för Gustav

På lördag öppnas VM för transplanterade, World Transplant Games WTG, i Göteborg. En av de 1 100 tävlande från hela världen är Gustav Wallén från Uppsala.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2011-06-18 11:51

Före njurtransplantationen för tretton år sedan spelade han fotboll, nu tävlar han i golf, badminton och innebandy.
– Det är en tävling för alla, från motionärer till elitidrottsmän, Det viktigaste med WTG är att visa att donation och transplantation fungerar, betonar Gustav Wallén.
Han är 28 år och fick en ny njure av sin far då han var 16 år. Sjukdomen Henoch-Schönlein hade då under tre års tid successivt förstört funktionen hos hans egna njurar. Transplantationen gick bra, och han är i princip frisk även om han är tvungen att äta tre olika mediciner varje dag för att förhindra att den nya njuren stöts bort.
– Kommer jag bara ihåg medicinen så är det ingen fara. När jag skrevs ut från sjukhuset fick jag två förhållningsorder, dels att inte äta grapefrukt eftersom de neutraliserar aktiva substanser i medicinerna, dels att inte boxas. Boxning hade jag ändå inte tänkt ägna mig åt, och grapefrukt kan jag vara utan, så jag lever precis som jag skulle ha gjort med mina egna njurar, säger Gustav Wallén.

Golf, däremot, är det inga problem med. Det är hans favoritgren och i helgen hoppas han på medalj där. Han har 11 i handikapp och säger att det motsvarar en medelbra spelare.
– I WTG är deltagarna indelade i åldersklasser också, och i min grupp för 20-29-åringar är vi inte fler än sex-sju deltagare. Lite synd, tycker jag. Eftersom det är handikappsystem borde åldern inte spela någon roll, men det har hittills varit omöjligt att få bort
åldersindelningen.
Det här blir femte gången Gustav Wallén deltar i WTG. Första gången var 2003 i Frankrike, sedan följde Kanada, Thailand och Australien. Deltagarna från Sverige anmäler sig själva, och betalar själva också anmälningsavgift och resor. För att få vara med måste det ha gått minst ett år efter transplantationen, läkarintyg bifogas anmälan, och en medicinsk kommitté går igenom varje anmälan innan klartecken för start ges.

WTG-tävlingar har arrangerats vartannat år sedan den första tävlingen i England 1978. WTG Federation står som arrangör, och utser arrangörsland. I Sverige finns sedan 2004 också en permanent förening för idrottande transplanterade, Transplant Sweden. Gustav Wallén har varit styrelseledamot i Transplant Sweden från starten och fram till i våras.
En anledning till att WTG-tävlingen hålls i Sverige i år är att man vill visa hur mycket det betyder att transplantationer kan göras, och att det finns donatorer:
– Jag tror att många är positiva till att donera organ, men att man inte kommer sig för med att anmäla sig till donationsregister. Man skjuter upp det, och tror inte det ska hända en själv. Sjukvården kan också bli bättre på att fånga upp organ och det är viktigt att alla rutiner fungerar. Men har man själv bestämt att man vill donera och anmält det, blir det lättare för alla parter om en olycka hänt, säger Gustav Wallén.

PERSONLIGT

Gustav Wallén
Deltar i:
World Transplant Games i Göteborg 17–24 juni, tävlar i golf, badminton och innebandy.
Bor: Svartbäcksgatan i Uppsala
Familj: Mor, far, bror och syster
Yrke: It-tekniker
Fritid: Sport och datorer
Rekommenderar: Hemsidan transplantsweden.se
Hoppas på: Tre guldmedaljer i WTG

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om