Guldkorn funna vid Dannemora gruva
Guld, kanske massor med guld! Gruvbolaget Dannemora mineral har just lagt beslag på lukrativ mark norr om Österbybruk, och letar efter en guldlinje som löper sydväst från Forsmark. Den norduppländska berggrunden gömmer rikedomar. Guld finns. Var - det håller Dannemora mineral som bäst på att undersöka.
- Vi hittar guldkorn i moränen. Det är grymt intressant.
Provresultat från flera områden där gruvbolaget har skaffat sig ensamrätt att leta har väckt glädje. Kring Vigelsbo gruvor mellan Österbybruk och Forsmark har det fasta berget visat sig innehålla upp till 40 gram guld per ton. Det kan handla om extra lyckosamma prover, men ger indikationer på mycket högre halter än de två gram per ton som gör det lönsamt att bryta guld.
En mil söderut, strax norr om Österbybruk, har Dannemora mineral också guldvittring.
- Det är ett helt nytt ställe där vi har de högsta halterna hittills. Och det har konfirmerat de gamla ställena. En sådan här mineralisering kan vara fyra, fem meter bred, och förhoppningsvis är den lång. Det finns en guldlinje i Västerbotten, och en i Finland, det vore kul med en guldlinje i Uppland också, säger Lars-Göran Ohlsson, vd för Dannemora mineral.
För att kunna fortsätta leta begär bolaget nu undersökningstillstånd hos myndigheten Bergsstaten för ett 1800 hektar stort område.
Ännu är det osäkert om Uppland får en guldgruva. Guldlinjen ligger någonstans under moräntäcket, som är några meter tjockt. Nu ska geologer ta tätare prover för att ta reda på var den går, och om den innehåller tillräckligt stora mängder som är möjliga att bryta.
- Det är ett gnetjobb att hitta guld. Du ser det inte, det är oerhört finkornigt och man måste analysera fram det, säger Lennart Falk.
På 1980-talet hittades guld på 460 meters djup nere i Dannemoragruvan, men den sällsynta ädelmetallen sågs som en kuriositet. Det var järn som gällde för SSAB (Svenskt Stål AB) som drev gruvan fram till nedläggningen 1992.
För två år sedan bildades Dannemora mineral - dels för att öppna Dannemoragruvan för produktion av järnmalm igen, dels för att undersöka förekomsterna av andra metaller i Uppland.
I modern tid har här inte gjorts någon prospektering, men det är rimligt att anta att det finns mer än järn i berggrunden.
- Det är samma geologiska processer som har bildat järnmalm som också skapar förutsättningar för bas- och ädelmetaller, säger Lennart Falk.
För guld, och för vanligare metaller, får man betala dyrt i dag. Guldpriset är mer än dubbelt så högt som för fem år sedan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!