Läsarnas favoritkrog
Lingon
”Kajan har äntligen hittat hem”
Hela personalen på Lingon har samlats inför Citys besök och samtliga blickar är nyfiket riktade mot en av ägarna Britt-marie Uddfalk när hon öppnar paketet med diplomet.
Som klippt och skuret för en Hollywoodproduktion vänder hon sakta, sakta på diplomet och ett segervrål bryter ut när alla får se att Lingon är den restaurang som flest läsare har röstat på som sin favoritkrog.
– Jag drar till med en Gert Fylking-klassiker, säger den andra ägaren Lars Uddfalk och utbrister: ”Äntligen!”.
Det blir stort kramkalas och alla börjar prata i mun på varandra om vem som hade sagt vad och vem som hade haft rätt och vem som hade haft fel.
Lingon har legat bra till i omröstningen om läsarnas favoritkrog även tidigare år, de senaste två åren har de kommit tvåa.
– Det har varit en del spekulationer och vi har ju hört att vi har varit nära att vinna omröstningen tidigare år. Det känns otroligt bra att det räckte hela vägen i år, säger Brittmarie Uddfalk.
Både Lars och Brittmarie tror att den goda sammanhållningen i personalen smittar av sig på gästerna och ligger till grund för utmärkelsen.
– Vi är inga typiska chefer utan här är det teamwork som gäller. Folk brukar till och med kalla oss för Familjen Lingon när vi går någonstans tillsammans, säger Lars Uddfalk.
Alla är överens om att de tycker att Läsarnas favoritkrog är det bästa priset.
– Vi har ett starkt stöd bland alla våra stamkunder och det väger tungt när folket i Uppsala får tala. Vi har fått årets uteservering förut, men det här känns som att det ger mer bekräftelse även till köket. Det blir liksom helheten som prisas, säger Britt-marie och tittar på Lars, som väljer att formulera det hela på sitt eget vis.
– Vi har ju alltid vetat att just den här kajan ska bo här, och nu har den äntligen hittat hem.
Citys läsare har sagt sitt:
Röstningen på unt.se är avgjord. Lingon är läsarnas favoritkrog år 2011. Precis som tidigare år har man endast kunnat rösta en gång per dator (ip-nummer) och genomgångar av ip-numren har gjorts för att ingen ska kunna manipulera omröstningen. Nytt för i år har även varit att man måste uppge en giltig e-postadress för att ens röst ska räknas.
Tvåa i årets omröstning kom fjolårets segrare Peppar Peppar, och trea kom Stationen tätt följd av Villa Anna.
Årets krog
Villa Anna
– Jag trodde faktiskt inte att vi skulle få det i år igen, säger Rafael Löfstedt, vd på Villa Anna.
Vi står i foajén på hotellet och har precis gratulerat till utmärkelsen Årets krog för andra året i rad.
– Det är en fantastiskt pris att få, och jag tror att vi har fått det igen för att vi aldrig är riktigt nöjda utan hela tiden blickar framåt och försöker att bli bättre, säger kökschefen Markus Eriksson.
Rafael Löftstedt håller med och framhåller styrkan i att de båda är så självkritiska.
– Vi är båda väldiga tävlingsmänniskor och kontrollfreaks. Det är nästan självdestruktivt att driva ett sådant här ställe med så många olika delar när man är så mån om att allt ska vara perfekt, säger han.
Apropå kontroll skyndar Markus Eriksson tillbaka till köket för att som han säger ”kolla lite”, medan Rafael Löfstedt visar lite nyheter i festsalen.
– Det första året handlade mycket om att släcka bränder, för det tar ett tag att hitta rutiner och ett arbetssätt som fungerar när man öppnar ett helt nytt ställe, berättar han och poängterar att Villa Anna även är hotell med allt vad det innebär.
Men är det inte lite kaxigt att säga att man börjar landa när man precis blivit utnämnd till bäst i stan för andra året, undrar vi?
– Vi tar emot det här priset med stor ödmjukhet. Men vi har också plats för fler priser, för vi tänker fortsätta att bli ännu bättre, säger Rafael Löfstedt.
Motivering:
”Det är de små detaljerna som tar gästen ut på de stora äventyren.
Uppsalas största matupplevelser finns på Villa Anna."
Årets nykomling
Stationen
Årets nykomling i Uppsalas krogvärld heter Stationen. Men vägen fram till att vara krogbesökarnas favorithållplats har inte varit raka spåret.
– Det har varit otroligt mycket jobb för att få alla olika delar att fungera tillsammans. I början var det lite hela havet stormar, säger kökschefen Martin Andersson.
Även om Stationen öppnade i september jobbade personalen med arbetsättet långt innan premiären för att vara så väl förberedda som möjligt när det var dags. Sedan har man fortsatt att putsa på rutinerna under hösten.
– Det ligger mycket planering bakom den lyckade starten och vi gick igenom allt i teorin och provjobbade flera gånger innan vi äntligen fick göra det på riktigt, berättar Jessica Vikström, ansvarig för brasseriet Paris.
Att Stationen ska vara en mötesplats har blivit som ett mantra för personalen och Sebastian Schardl, som är en av de driftsansvariga på Stationen, tycker att priset är ett bevis för att man har lyckats.
– Det här med att det ska vara en speciell puls på Stationen har vi jobbat hårt för, och jag tycker verkligen att man känner den. Huset är så levande med de långa öppettiderna och de olika delarna och jag slås av spridningen på åldrar och stilar bland våra gäster. Och det är ju precis så vi vill ha det, säger han.
Men något storslaget firande hinns inte med, för Stationen har ju öppet nästan jämt.
– Fast jag är ju ledig i kväll, så jag får väl stå för firandet, säger Jessica Vikström glatt.
Motivering:
”Här är det målet som gör resan värd. Stationen har på kort tid blivit Uppsalas krogbesökares nya favorithållplats.”
Utsedd av Krogpatrullen.
Årets Bar
London
I Stationens bardel London var priset som Årets bar en målsättning redan från början. Sebastian Enrique Jofré Armijo, som är baransvarig tillsammans med Daniel Wasowski, ser nöjd ut med diplomet framför sig på bordet.
– Vi har kört på cocktailnischen fullt och det går inte att fuska med cocktail. Det är få ingredienser och balansen i drinkarna är helt avgörande, så det är kul att alla vi som har jobbat i baren lyckats hålla samma höga nivå, säger han.
Inriktningen mot gin är inte bara ny i stan, utan även för barcheferna som har fått lära sig mycket nytt.
– Det går alltid att utvecklas och Daniel är nu i Stockholm och samarbetar med olika barer för att få inspiration, trots att han har jobbat i branschen jättelänge. Vi kan alltid bli ännu bättre, säger Sebastian Enrique Jofré Armijo.
Motivering:
”Med enbärsdoftande glas i händerna tas de minglande gästerna med på en klassisk drinkresa som tuffar i rekordfart hela vägen fram till slutstationen.”
Utsedd av Barpatrullen.
Årets lunch
Biztron
På Biztron har restaurangchefen Magnus Lavén inte kommit än, men fler och fler i personalen börjar förväntansfullt omringa Citys utsända.
– Har vi vunnit något pris? frågar kocken Jörgen Karlsson. Men han får vänta lite…
Men så kommer äntligen Magnus Lavén och priset för Årets lunch tillkännages. Det blir applåder, ryggdunkar och kramar i en enda stor röra och ägaren Joseph Lahyani ler med hela ansiktet och samlar snabbt ihop alla till ett lagfoto.
– Det var en stor ära bara att vara nominerad och vi är jättestolta över den här utmärkelsen, och det är ett kvitto på att vårt hårda arbete med luncherna har lönat sig, säger Magnus Lavén.
Joseph Lahyani håller med.
– Det är mycket slit, men lunchen är ett utmärkt tillfälle att visa upp vad man går för på kvällen och personalen förtjänar verkligen det här priset. Det blir till att fira i kväll.
Motivering:
”Biztron gör det svåra enkelt. Trivsam miljö och vällagad mat tar dem till Uppsalatoppen.”
Utsedd av Krogpatrullen.
Årets uteservering
Åkanten
Sebastian Schardl, ansvarig på Åkanten i somras, och kökschefen Jimmy Kuusela tar emot priset för Årets uteservering. De är överens om att Åkanten har blivit snäppet bättre de senaste åren.
– Det känns jättebra att få den här utmärkelsen, för Åkanten är verkligen speciellt. Det är ett så sjukt högt tryck och vi har jobbart hårt för att få det att flyta på bra, säger Jimmy Kuusela .
En fredag under sommaren är det omkring 30 personer som jobbar på Åkanten och det krävs en hel del logistik för att få det att gå ihop.
– Jag har jobbat här på somrarna sedan jag var 15 år och det blir bara bättre och bättre, och det är kul att det kan vara så bra stämning och personligt bemötande, fast det är så mycket folk, säger Sebastian Schardl.
Motivering:
”Med ett schyst trädäck kan man slå hela Uppsala med häpnad. I somras gav Åkanten känslan av att ’alla var där’. ”nUtsedd av Krogpatrullen.
Årets kafé
Rom
Stationen fick tre priser i år, men priset för Årets kafé gjorde vd:n David Åström extra glatt överraskad.
– Vi har inte drivit kafé inom koncernen tidigare och letar efter vår identitet hela tiden, och kafédelen är där vi har varit mest angelägna om att ständigt förbättra oss, säger han.
Även om kafédelen Rom precis har blivit utsedda till bäst i stan är inte David Åström säker på att man hittat helt rätt än, och vill hela tiden leta efter nya vägar att förbättra konceptet ytterligare.
– Vi har provat bagels, mackor och smörrebröd och upptäcker att olika saker är populära vid olika tider. Det går väldigt mycket varma mackor här, men så kanske det är överallt? Vi vet ju inte än, men det är kul att vårt hårda arbete med att möta gästerna uppmärksammas.
Motivering:
”Alla vägar bär till Rom, åtminstone för den som vill ha förstklassigt fika.”
Utsedd av Kafépatrullen.
Årets Hederspris:
Gudmund Matthiasson
När Gudmund Matthiasson började som krögare hade ett öppet kök eller en uteservering ännu inte synts till i Uppsala. 1982 öppnade han krogen Hallen på övervåningen i Saluhallen, som på många sätt var banbrytande i Uppsalas krogliv.
– När vi öppnade fanns det inte alls samma bredd och kvalité på restaurangerna som i dag. Bara att vi lagade maten à la minute var nyskapande, säger Gudmund Matthiasson.
Han känner sig hedrad över hederspriset, inte minst eftersom det är ett tag sedan han slutade som krögare.
– Det är roligt att fortfarande vara ihågkommen, säger han.
Mycket har förändrats i Saluhallen sedan han slutade som krögare här för fjorton år sedan. Själv var han också alltid öppen för att testa nya grejer.
– Idén med uteservering var så främmande att jag inte behövde betala hyra första året. Det blev jättepopulärt direkt så året efter var det inte hyresfritt längre, berättar han.
Hallens öppna kök var en annan nymodighet. Gästerna fick se på när maten tillagades och också ta del av en och annan svordom från köksluckan när Gudmund övervakade de sista detaljerna innan servering.
– Det ska ju kännas att det är ett levande kök, säger Gudmund och låter som den elake kocken Gordon Ramsay, när han beskriver sitt kompromisslösa styre i köket.
Han skrattar gott åt jämförelsen, men betonar samtidigt att det kan vara nödvändigt att vara hård och inte tumma på kvalitén för att vara framgångsrik i krogbranschen.
– Det var värst i början, när jag var jättenervös själv också. Jag tror att jag blev snällare med åren, säger Gudmund.
Men så elak kan han inte ha varit. Många av hans gamla adepter har fortsatt i hans fotspår i ledande roller på olika restauranger i Uppsala. Bland andra Cajsa Johannson, som fick hederspriset ifjol, Mats Näsström på Wermlandskällaren och Sven Dufva, Connor Freeny
på O’Connors och den egne sonen Björn Matthiasson på Hambergs Fisk.
Fakta: Gudmund Matthiasson
Ålder: 67 år
Bakgrund: Startade och drev krogen Hallen i Saluhallen i femton år, mellan 1982 och 1997.
Bor: I centrala Uppsala.
Gör: Rullarna tummarna och samlar på kokböcker.
Aktuell: Årets hederspris i Guldkajan 2011.
Motivering:
”Med kompromisslöshet i detaljerna och gästen i centrum tog han franska köket till Uppsala. Och många är de kockar och krögare som lärt av nestorn bland stans köksbänkar. Vi lyfter på kockmössan för en som har betytt enormt mycket för utvecklingen av Uppsalas restaurangliv och säger som Baloo: ’Spana in farsan’.”
Utsedd av Guldkajejuryn.