Det var för ungefär en månad sen som livlösa fiskar började flyta upp till ytan i Svandammen nedanför Uppsala slott. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, fick i uppdrag att utreda vad fiskarna dött av. Nu är rapporten om fiskfynden klar.
– Vi fokuserade på att utesluta smitta av vårviremi hos karp eftersom det är en sjukdom som anses vara ovanligt allvarlig och som regleras i en speciell lagstiftning för sjukdomar som vi absolut inte vill ha spridning av i Sverige, säger Hampus Hällbom, biträdande statsveterinär på SVA.
Några tecken på Vårviremi hos karp hittade de inte och inte några tecken på någon annan smitta heller.
– Vi vet inte säkert, men troligtvis dog fiskarna av syrebrist som är vanligt i dammar och sjöar i samband med islossning, säger Hampus Hällbom.
Trots detta rekommenderar SVA att kommunen nu gör sig av med guldfiskarna innan de sprider sig till Fyrisån och kanske vidare ut i Mälaren.
– Vi rekommenderar inte att ta bort all fisk i Svandammen. Men guldfiskarna är en främmande art i den svenska naturen som kan vara invasiv och föröka sig snabbt.
Risken med främmande arter är att de kan konkurrera ut andra arter genom att ta deras nischer eller genom att äta upp dem. De främmande arterna kan också bära på smitta som kan vara farligare för andra arter än för dem själva.
Att så många fiskar hittades döda i våras är ett tecken på att guldfiskarna i Svandammen är av just invasiv karaktär.
– Det är väl mindre troligt att någon hinkat i så pass mycket guldfisk, säger Hampus Hällbom och tillägger:
– Men det är inga problem att det finns i fisk i svandammen, det är väl bara trevligt. Vi rekommenderar bara att undvika främmande arter.
Enligt Fredrik Gustafsson, parkchef på Uppsala kommun har de inte hunnit diskutera än exakt hur och vad de ska göra med fiskarna.
– Jag har inget svar utan ber att få återkomma när om hur vi ska gå till väga, säger han.
Fredrik Gustafsson har tidigare berättat att det inte är kommunen som planterat ut fiskarna i Svandammen. Tvärtom vill kommunen inte ha någon fisk i dammen eftersom de förökar sig snabbt och smutsar ner. Det är inte heller första gången som Svandammen mystiskt blivit med fisk. När kommunen tömde dammen för ett par år sedan hittade de en stor mängd levande och död brax och mört. Även då måste det ha varit någon som slängt i fisken.