Guld och silver i rötslam

Ädla metaller som silver och guld har påträffats i slammet vid reningsverket i Kungsängen i Uppsala. Men varifrån de kommer är okänt. Miljökontoret försöker spåra ämnena och misstänker att "silverboven" kan vara tryckerier medan "guldboven" kanske är sjukhus.

Uppsala2001-10-18 00:01
—Både silver och guld är tungmetaller som kan göra skada i naturen, säger Gunnel Edoff vid miljökontoret i Uppsala. Silver är giftigt för mikroorganismer i både mark och vatten. Vi vill ha bort föroreningarna så att vi kan sprida slammet på åkrarna.
Slammet - den rest som blir kvar sedan avloppsvattnet renats - innehåller mer än dubbelt så mycket silver vid reningsverket i Kungsängen som vid kommunens andra reningsverk.
Vätskor som används vid filmframkallning och fotografisk kopiering innehåller silver och andra giftiga ämnen. Därför har miljökontoret i sin jakt på silverboven inspekterat företag, skolor och institutioner i Uppsala som sysslar med fotografisk framkallning.

Tryckerier misstänkta
Men tryckerier och sjukhus ingår inte i denna undersökning.
—Det har visat sig att utsläppen från den fotografiska verksamheten var mycket små. Allt silver i slammet kan inte komma därifrån, säger Gunnel Edoff.
Hon har nu inlett en undersökning av tryckerier och misstänker att källan kan finnas här.
—Även tryckerier har framkallning . Det finns flera tryckerier som släpper ut vätskor.
Den undersökning som redan är klar omfattar sammanlagt ett 30-tal verksamheter. Den största, Kodak Nordic AB, framkallar 3 miljoner kvm film, resten av verksamheterna 120 000 kvm tillsammans.
Undersökningen visar att det inte förekommer några utsläpp alls från Kodak Nordic och andra moderna snabblab.

Problem med manuell framkallning
Manuell framkallning orsakar större miljöproblem än maskinell. Tretton verksamheter släpper ut sköljvatten men ingen av dem kunde uppge hur stora mängder det handlar om eller vilken silverhalt sköljvattnet hade. Det kan dock inte röra sig om så stora mängder att de kan ge upphov till allt silvret i slammet.
Det förekommer brister i förvaring av kemikalier och farligt avfall. Detta behöver ses över. Dessutom behöver egenkontrollen överlag skärpas. I kontrollen bör i förekommande fall
ingå koll på hur mycket sköljvatten som släpps ut och hur hög silverhalten är.
Borttransport och omhändertagande av farligt avfall är genomgående tillfredsställande, skriver miljökontoret.
En strävan hos kommunen är att återföra slammet till åkermarken för att sluta kretsloppet och ta vara på näringsämnen som fosfor, kväve och kalium.

Får inte spridas
Men slammet från Kungsängsverket får sedan ett par år tillbaka inte spridas på åkrarna på grund av för höga kopparhalter. Orsaken är att den naturligt höga kalkhalten i vattnet fräter på ledningar så att koppar fälls ut. Tre nya vattenverk för hundratals miljoner kronor planeras för att göra vattnet mjukare. De väntas vara färdiga 2005. Under tiden deponeras slammet på Hovgårdens avfallsstation, där slamberget växer.
Nu gäller det alltså även att få bukt med silver och guld.
—Det är viktigt att sprida slammet på åkrarna för att skapa ett uthålligt samhälle, säger Gunnel Edoff. Vi tar hela tiden skördar från jorden. Vi måste återföra näringsämnen, annars utarmas jorden och man får ta näring någon annanstans. Också de resurserna utarmas så småningom. Fosfor kväve och kalium, som finns i slammet, behöver tillföras våra åkrar i stora mängder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om