Det första halvåret 2011 skapade inte bara oro på Stockholmsbörsen, utan även i resten av världen. Händelser som haft stor påverkan globalt, för att nämna några exempel, jordbävningen och kärnkraftskatastrofen i Japan, ett Grekland nära konkurs och de amerikanska skuldproblemen, fortsätter att lägga sordin på börser världen över.
Stockholmsbörsen har haft en nedåtgående trend sedan januari. Just nu ligger nedgången på runt 10 procent sedan årsskiftet. I stort har de börsnoterade Uppsalaföretagen följt med denna nedåtgående trend.
Prospekteringsföretaget Nordic Mines är dock ett undantag. Jämfört med de andra börsnoterade Uppsalaföretagen har de gått bäst på börsen hittills i år. Bakom framgången hittar vi bland annat en guldfyndighet i finländska Laiva, där man snart kommer att påbörja produktionen.
Den starka utvecklingen av guldpriset har fått bolaget att utöka guldprospekteringen, inte bara i Laiva utan även i andra områden. I mars säkrade bolaget guldpriset till ett genomsnittligt pris på 1 049 euro per uns, vilket är strax under all-time-high. På Stockholmsbörsen har Nordic Mines gått upp med mer än 20 procent sedan årsskiftet, och 17 augusti väntas halvårsrapporten från företaget.
För Anders Walls Beijer Alma är läget stabilt och efterfrågan är fortsatt god. Detta återspeglas dock inte i aktiekursen. Enligt delårsrapporten för första kvartalet som kom i maj går företaget med vinst men aktien, som låg på 168 kronor vid årsskiftet, har gått ned cirka 23 procent hittills i år. Enligt rapporten har bland annat stigande materialpriser och en stärkt krona haft en negativ påverkan på resultatet. Ny delårsrapport för andra kvartalet kommer 18 augusti.
Life sciencebolagen Biotage, Orexo och Oasmia, alla noterade på Stockholmsbörsen, ligger alla på en lägre nivå än vid årsskiftet. Orexo fick dock ett positivt besked i veckan när sömntabletten Sublinox, som tillverkats av läkemedelsföretaget Meda med Orexos tabletteknik, har godkänts för behandling mot tillfälliga sömnbesvär i Kanada. Uppsalaföretaget får royalty på försäljningen, men det är ännu inte klart hur det kommer att påverka årets resultat. Klart står i alla fall att aktievärdet inte påverkades särskilt mycket när beskedet kom i veckan.
På den alternativa marknadsplatsen First North har vi två företag med huvudkontor i Uppsala, life sciencebolagen C-Rad, som inriktar sig på strålterapi, och Isconova, ett läkemedelsbolag med fokus på vaccin.
Hos Isconova ser vi en gradvis nedåtgående trend, medan C-Rads kurs har rört sig oregelbundet sedan årsskiftet. Företagets ursprungsprodukt är Sentinel, ett system som skannar av cancerpatienter som genomgår strålbehandling. 2 maj steg C-Rad med 15 procent från 28,50 kronor till 32 och var som mest uppe i 42 kronor drygt en vecka senare.
Stegringen ägde rum strax innan C-Rad tillkännagav att deras system för scanning av tumörer, Catalyst, skulle presenteras på European Society for Therapeutic Radiology and Oncology, ESTRO, i London i maj. Strax därefter sjönk aktien dock igen och 1 juni var den nere på 23 kronor. I dag ligger den runt 25 kronor.
C-Rads halvårsrapport kommer 25 augusti.