Guidad tur bland gravarna

På vissa av gravstenarna på Uppsala Gamla kyrkogård omnämns kvinnorna inte vid namn utan som fruar. Och de män som vilar där är oftare mer omtalade än kvinnorna. Men UNT följde med på en kyrkogårdstur med kvinnliga förtecken.

Berit Gustavsson är ciceron på kyrkogården.

Berit Gustavsson är ciceron på kyrkogården.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2009-07-22 19:58
Berit Gustavsson som jobbar på kyrkonämndens förvaltning tröttnade på att det främst var män som nämndes i böckerna om kyrkogården och ville lyfta fram kvinnorna och deras gärningar. Så bredvid de resta stenarna, korsen, vajande prästkragarna, slokande rosorna och de gröna vattenkannorna i plast så berättar hon deras historier.
- Här ligger Ulla-Bella Gabrielsson, eller Ulla-Britt som hon egentligen hette. Hon var revyartist och skådespelerska och har medverkat i ett tjugotal filmer.

Varje onsdag under sommaren så har Berit Gustavsson guidade turer runt kyrkogården. Hon stannar framför den ena stenen efter den andra, både kvinnor och mäns. En av stenarna som får extra uppmärksamhet är den med Ann Margret Holmgrens namn ingraverat. Hon var en av de ledande i kampen för kvinnlig rösträtt. Efter att kvinnor fick rösträtt år 1921 så fortsatte hon kämpa för att kvinnorna i praktiken skulle utöva denna rättighet.

Solen strilar ner mellan trädkronorna och tiden verkar stå stilla ända tills Domkyrkans klocka klämtar och avslöjar att den är halv tre. Flera av dem som är med på turen är Uppsalabor. De är intresserade av stadens historia och Barbro Karlsson är en av dem som tycker om upplägget.
- Jag har bott här i tio år men har inte kommit mig för att gå på guidningen förrän nu. Det är spännande att hon lyfter fram kvinnor, det är en intressant vinkling. Jag var inte beredd på det men tycker att det är bra, säger hon.

Turen fortsätter förbi Dag Hammarskjölds grav som är kantad av maskrosor, nobelpristagares gravar, minneslundens grönska och familjegravar. Här vilar studenter, vägdirektörer, professorer, bokhandlare och apotekare. I en av gravarna ligger tretton blinda kvinnor. På gravstenen syns Anna Wikströms namn. Hon blev blind vid 16 år ålder och grundade senare en hantverksskola för blinda kvinnor.
- Konstigt att vi inte går till alla kändisarnas gravar, viskar en tjej under turen.

Men ettlågmält sus hörs från det tiotal besökare som är med på guidningen när turen har kommit till den sista graven. Det är också den nyaste graven på den guidade turen och här vilar Fadime Sahindal. Hon sköts ihjäl av sin far i ett så kallat hedersmord. Hon var liksom många andra av de kvinnor som Berit Gustavsson berättar om engagerad i samhällsfrågor.
Fakta - Gamla kyrkogården

- Det var från början en fattigkyrkogård och på 1600-talet så gick betande boskap runt bland gravarna.
- De som hade råd kunde skydda sina gravar med hjälp av järnstaket.
- Kyrkogården blev senare Domkyrkoförsamlingens allmänna gravplats.
- Den mest besökta graven är Dag Hammarskjölds.
- Även Bruno Liljefors, Magdalena "Malla" Silfverstolpe och Gustaf Fröding är begravda här.

Källa: Svenska kyrkan och Berit Gustavsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om