Grupptryck och alkohol bakom ungdomsvåld

Osäkerhet, grupptryck och alkohol är några av orsakerna bakom ungdomsvåldet. Ofta spårar det ur på hemmafester som gymnasieungdomar i glappet mellan ungdomsgården och krogen är hänvisade till.

Spärrarna släpper när man dricker alkohol men det finns andra djupare orsaker till våld mellan ungdomar, som till exempel osäkerhet. Det säger Madelene Edvinsson, Odysseas Georgakakis Paulsson, Ida Molnár Kronlid och Elsa Hesse som går på gymnasieskolan Grafiskt utbildningscentrum i Uppsala.

Spärrarna släpper när man dricker alkohol men det finns andra djupare orsaker till våld mellan ungdomar, som till exempel osäkerhet. Det säger Madelene Edvinsson, Odysseas Georgakakis Paulsson, Ida Molnár Kronlid och Elsa Hesse som går på gymnasieskolan Grafiskt utbildningscentrum i Uppsala.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2007-10-11 00:01
- I den här åldern kan man bli rastlös. Vi kan varken gå på ungdomsgård eller på krogen, så vi hamnar på de här hemmafesterna. Ibland betyder det att vi hamnar snett, säger Elsa Hesse som går andra året på gymnasieskolan Grafiskt utbildningscentrum i Uppsala.

Hon och kompisarna Madelene Edvinsson, Odysseas Georgakakis Paulsson och Ida Molnár Kronlid har alla läst om helgens dödsmisshandel av en 16-årig pojke i Stockholm. De har själva bevittnat bråk där våld tagits till och känner igen situationen som bäddade för misshandeln.
- På fester där det dricks alkohol eller förekommer droger stöter man ofta på tjafs och våld, säger Madelene Edvinsson.
- Det är därför man tänker efter vilka man ska bjuda när man själv har fest, säger Elsa Hesse.
- Men sedan kommer nästan alltid några objudna senare. Det är då det blir bråk, fortsätter Madelene Edvinsson.

Alla är överens om att många spärrar släpper med alkoholen, men i grunden finns andra djupare orsaker till våldet.
- Allt handlar om osäkerhet. Man söker uppmärksamhet och vill visa att man är någon. Då är det lätt att falla för grupptrycket. Det kan vara ett gäng som tävlar om vem som slår hårdast och då kan det gå för långt, säger Odysseas Georgakakis Paulsson.
Han tycker att unga har svårt att se konsekvenser av sitt handlande. Elsa Hesse, Madelene Edvinsson och Ida Molnár Kronlid håller med om att det saknas en medvetenhet om våldets skadlighet.
- Jag tror inte unga inser följderna av att slå någon. Det har inte varit på agendan tidigare, säger Ida Molnár Kronlid.
- På film och tv misshandlas människor hur mycket som helst och kan ändå resa sig upp, säger Madelene Edvinsson.

Ändå har de svårt att förstå varför ingen avbröt helgens misshandel innan det var försent.
- Rädslan för att de som bråkar ska gå på en själv finns så klart där. Men man måste ändå göra något. I alla fall ringa polisen, säger Elsa Hesse.
För att minska våldet mellan unga krävs fler alkohol- och drogfria samlingsplatser, tror Odysseas Georgakakis Paulsson.
- Och så borde man jobba mer med hur unga har det hemma, säger Ida Molnár Kronlid.
Trots att de alla varit med om bråk både i skolan och på fester låter de inte sina egna liv styras av rädsla.
- Jag slutar inte att gå på fest bara för att några idioter slåss. Däremot kanske jag inte går hem själv på natten utan ser till att jag har busspengar, säger Ida Molnár Kronlid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om