Gruppdynamiken i centrum på Ärna

Tidiga mornar, fasta rutiner och hårt samarbete. Ungdomar från olika delar av landet har samlats på Ärna i Uppsala för drygt två veckors militärliv.

Några av kursdeltagarna breder ut tältduken över gräset. Omständigheterna är inte alltid lika bra som idag, tälten ska kunna resas i alla väderförhållanden.

Några av kursdeltagarna breder ut tältduken över gräset. Omständigheterna är inte alltid lika bra som idag, tälten ska kunna resas i alla väderförhållanden.

Foto: Robert Gabrielsson

Uppsala2019-07-05 17:55

Det är ett 60-tal ungdomar som deltar i Flygvapenfrivilligas sommarkurs som startade i början på veckan. Under elva dagar ska de lära sig alltifrån att marschera till hur man arbetar som grupp.

– Vi vill ge dem en bra bild av Flygvapnet och Försvarsmakten. Det ska vara en kul och spännande upplevelse där man får lära sig massor med nya saker, säger Christer Andersson, kurschef.

Till skillnad från förra sommaren är det bättre väderförutsättningar i år, vilket är särskilt tacksamt vid fysiska övningar.

– Ja, det var hemskt förra året. Vi toppade med 33 grader varmt under just den här kursen och då spelar det ingen roll hur mycket vatten man dricker, man blir väldigt sliten, säger Christer Andersson.

Deltagarnas hemvister sträcker sig från norra Stockholm upp till Jämtland. Alla som fyller 16 under det kursaktuella året får en inbjudan, och i år hade man 270 sökande till cirka 70 platser.

– Vi hoppas att kursen ska locka folk till vår ungdomsverksamhet och även till fortsättningskursen i höst. I det långa loppet hoppas vi såklart också att man väljer en karriär inom Försvarsmakten, säger Christer Andersson.

Under kursen får de bland annat lära sig att resa tält och bädda sängen. Det är gruppdynamiken som är i fokus, att lära sig och lösa uppgifter tillsammans. Frivilliga Flygkåren erbjuder alla som vill ta en flygtur och deltagarna får även prova att skjuta med skidskyttegevär eller så kallade ungdomsvapen.

– De kommer också att springa en sträcka på två mil där alla ska göra minst en kilometer var, och då finns möjligheten att fördela kilometrarna i gruppen. Många tycker det här är en bra upplevelse och det är ofta bra stämning i gruppen, säger Christer Andersson.

Moa Södersved från Sigtuna ser fram emot de två kommande fältdygnen. Roligast finner hon de fysiska övningarna och exercisen, övningar på kommandon samt marschering. Moa längtar efter att få göra lumpen och i framtiden hoppas hon på en karriär som jägarsoldat.

– Det här är en bra början, ett första steg. Man kommer snabbt in i rutinerna, även om det ibland kan kännas tungt när klockan ringer innan sex på morgonen, säger hon.

Sommarkursen anordnas årligen och genomförs av försvarsorganisationen Flygvapenfrivilliga med stöd av Luftstridsskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!