Grönt ljus för mer privatisering
På onsdagen fattade Uppsala kommuns borgerliga ledning ett par beslut som öppnar för ökade privatiseringar.Dels antogs regler för den så kallade utmanarrätten, dels fick flera friskolor inom gymnasiet grönt ljus.Den rödgröna oppositionen är kritisk till båda besluten.
I och med att regelverket nu antagits kan kommunen börja behandla ansökningar om att få använda utmanarrätten.
Modellen har väckt en hel del kritik. Socialdemokraterna anser att utmanarrätten "omyndigförklarar den egna verksamheten, ifrågasätter effektiviteten och det kvalitativa arbete som bedrivs varje dag", samt hävdar att nyordningen ökar medborgarnas otrygghet utan att skapa nya jobb.
Under onsdagen beslöt den politiska majoriteten i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, uan, att tillstyrka ansökningar om sju gymnasiefriskolor som vill etablera sig eller bygga ut sin verksamhet i Uppsala. Sammanlagt rör det sig om cirka 1 500 nya elevplatser.
Det är dock oklart hur många av dem som blir verklighet, för att kunna antas måste ansökningarna först godkännas av Skolverket.
Ulrik Wärnsberg (s), andre vice ordförande inom uan, säger att flera friskoleföretag gör mångmiljonvinster vilket bygger på låg lärartäthet.
- Nämnden borde ha sagt nej till de här ansökningarna. De tillför inga nya utbildningar som inte redan finns i Uppsala.
Enligt Skolverket är lärartätheten i kommunala gymnasier 22 procent högre än i enskilt drivna gymnasieskolor. Någon jämförelse mellan kvaliteten i de båda typerna av gymnasieskolor har Skolverket inte gjort.
Mohamad Hassan (fp), ordförande i uan, menar att lägre lärartäthet inte behöver innebära sämre kvalitet.
- Friskolorna har ett mer flexibelt arbetssätt som gör att en del kan bedriva en bra verksamhet.
Han anser att låg lärartäthet inte är ett skäl för kommunen att säga nej till ansökningar.
- Det är Skolverkets sak att bedöma skolornas kvalitet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!