Gröna jobb leder till få anställningar

Satsningen på så kallade gröna jobb för arbetslösa i Uppsala län har efter drygt ett år bara lett till att tretton procent av de arbetslösa fått anställning.

Uppsala2006-01-03 00:00
Projektet Gröna jobb drog i gång i oktober 2004. I hela landet fick 5 000 långtidsarbetslösa, varav 50 i Uppsala län, två års garanterad anställning av Skogsstyrelsen, tidigare Skogsvårdsstyrelsen. Målet var att hälften ska ha gått vidare till nya jobb, praktik eller utbildning i oktober i år. Hittills har åtta av 62 personer i Uppsala län fått arbete. Hur många som fått praktik eller utbildning kan man på Skogsstyrelsen inte svara på.
- Det kan låta lite, men jag tycker att det är bra ändå. Det är väldigt många som varit ute på praktik, även om det inte lett till någon anställning, säger Arne Svensson, projektledare för Gröna jobb på Skogsstyrelsen.

"Värt pengarna"
Omkring 1,6 miljarder kronor har satsats på projektet, varav fyrtiosex miljoner i Uppsala län. Det är Mål 3-pengar från EU och medel från Ams som finansierar de gröna jobben.
- Det är absolut värt pengarna. Man måste titta på vilka som har de här jobben. De har en lång tids arbetslöshet bakom sig, vissa har gått utan jobb i 10-15 år. Det behövs tid för att de ska anpassa sig till sina arbetsrutiner, säger Arne Svensson.
Idén med projektet är att långtidsarbetslösa ska bli motiverade, få arbetskamrater och vänja sig vid arbetslivets rutiner. Arbetsuppgifterna är inventering av kulturmiljöer och fornlämningar samt skötsel av naturreservat.

Kan förhandlas
Lönerna är avtalsenliga, men kan förhandlas upp. Fyrtio procent av tiden är avsatt för att söka jobb.
- Målet är naturligtvis fortfarande att de ska ut på arbetsmarknaden, men de gröna jobben är ett uppfyllt delmål i sig, de arbetar nu, och många har haft praktik på arbetsplatser, de anpassar sig till arbetslivet igen, säger Arne Svensson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om