Gröna dekorationer

Frukterna, nötterna och godiset, det är ju så vackert. Så varför inte använda julens godsaker till dekoration - innan du äter upp dem. Här kommer några tips.

Foto: Gunnel Carlson

Uppsala2012-01-01 07:59

Vackraste kålen

All sorts kål hör julen till och i köksträd-gården kan man odla den själv. Brysselkål, grönkål och palmkål står fina lagom till december. Bland de vackraste är savojkålen, som heter så för att den odlats i franska Savojen under långa perioder. Det här är en grönsak som kräver mycket gödsel för att växa och bli vacker. Väl skördad håller den sig inte så länge men ett par dagar kan den ligga fint utomhus tillsammans med andra julfrukter (om det inte är flera minusgrader förstås). På det här bordet ligger kålen tillsammans med torkade limefrukter som är förvillande lika valnötter, men doftar helt annorlunda. Torkad lime används bland annat i iransk matlagning. Chilifrukterna är vackert julröda och så äpplefavoriten till jul, det eldröda duväpplet som också kallas Pijongäpple. Det är ett litet äpple med en kärv smak som passar till julmaten.

Odla egna valnötter

Ett valnötsträd är kanske något att satsa på för framtiden. Om man sätter en valnöt i jorden nu kan man så småningom skörda egna valnötter. Valnötsträdet går upp till zon III i Sverige och egna nötter blir naturligtvis extra goda. Valnöten har två skal. När man skördar nötterna på hösten ska det mjuka skalet först torka och spricka upp, innanför finns det knöliga skalet som hårdnar efter hand. Lagom till jul är det dags att äta upp nötterna. Äkta kastanj är ett träd för zon I - kastanjerna skördas på hösten och rostas över öppen eld. Men förväxla inte med den vanliga hästkastanjen, som inte går att äta. På bilden ligger valnötter och äkta kastanj tillsammans med små röda Pijong-äpplen och clementiner. Lummer i vasen ger extra julkänsla. Cypresslummern är fridlyst men vanlig lummer får man plocka för eget bruk. Gräva upp är förbjudet.

Ställ granen i trädgården

Granen är en riktig slit- och slängvara. Men numera kan man köpa smågranar som växt hela livet i kruka och som blir jättefina på trappan. När julen är över ställer man krukan med granen i trädgården och tar fram den igen till nästa jul. Glöm inte att vattna den! Den här granen pryds av litchi-frukter. Litchin kommer från Kina och är smakrik och söt. I blå korgen ligger äkta kastanjer och så hänger här fina passionsfrukter i gröna band. Om det blir många frostgrader måste det ätliga förstås räddas in. Äpplena, däremot, kan få hänga kvar till fåglarna.

Kunglig inspiration

Granatäpplet är julens vackraste frukt. Och godaste. Frukten kommer ursprungligen från Persien där träden kan bli åtta meter höga. Kung Salomon lär ha inspirerats av formen när hans krona utformades. Frukten är både god och nyttig. I korgen har granatäpplena sällskap av en cyklamen (som inte ska ätas), en liten lingonbuske och längst fram ett vaktelbär. När man krossar vaktelbäret mellan fingrarna doftar det underbart av pepparmint och man får associationer till barndomens jenka-tuggummi. Vaktelbären kan användas till sylt och av de färska bladen kan man göra te.

Koka kvittenmarmelad

Kvittenfrukten gör sig bra även till jul. Kvitten mognar tidigare under hösten men håller länge om den får ligga svalt. För att kunna äta kvitten måste frukten skäras i små bitar och kokas länge. Socker och vatten behövs om man vill göra vacker och god kvittenmarmelad. Här har den väldoftande frukten fått sällskap av clementiner med bladen kvar och några fina frukter från en vildapel. I korgen står också två vita julrosor som man inte ska ge sig på att äta. Däremot kan de få ett liv även efter jul om de planteras ut i trädgården.

Håll amaryllisen på plats

Valnötterna är hårda och bra att använda för att hålla amaryllisen på plats. I den här vasen ligger singel i botten. Häll på lite vatten, sätt i amaryllisen med bara rötter och var noga så att vattnet inte når upp till löken. Häll valnötter runt löken och knäck dem efterhand som julen går och blomman vissnar.




Löken som ska synas

Ingen jul utan doftande hyacinter. Olika hyacinter doftar olika mycket så vill du vara säker på doft, eller tvärtom slippa den, fråga i butiken. Den vita hyacinten har en vacker matt lök som gärna får synas. Tillsammans med vitmossa blir det extra stiligt. Lite godis på toppen behövs förstås också. Clementiner med blad hittar man ofta hos specialiserade frukt- och grönsakshandlare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om