Grön terapi för bättre folkhälsa

Friluftsliv och rörelse har god effekt på hälsan. Grön terapi kan därför bli nästa behandlingsmetod för patienterna inom C-tinget. Förslaget om en förstudie kommer upp på landstingsstyrelsen bord nästa vecka. En miljon anslås till studien.

Uppsala2005-04-24 00:00
Det är landstingsstyrelsens ordförande Mats O Karlsson (s) som lägger fram förslaget. Tanken är att ta ett samlat grepp för att främja användningen av gröna terapier och rehabiliteringsmetoder inom landstinget.

Snabbare tillfrisknande
Mats O Karlsson hänvisar till forskningsresultat som visar att friluftsliv och rörelser har positiva effekter på hälsan. Numera finns bevis för att kontakt med natur och grönska ger snabbare tillfrisknande efter sjukdom. Grön terapi och grön rehabilitering blir ett begrepp som förmodas ge nya möjligheter för vård och behandling.
-Jag bedömer att en utveckling av detta område ligger väl i linje med landstingets folkhälsoprogram, anser Mats O Karlsson.
Han hänvisar samtidigt till en tidigare bifalld (s)-motion där det föreslås ett centrum för icke-medikamentell behandling inom landstinget. UNT har tidigare berättat om dessa planer.

Redovisa forskning
I förstudien om Grön terapi och behandling ska man redovisa hur det ser ut inom forskningen på det här området. Redovisning av exempel från Sverige och andra länder ska presenteras.
Förstudien ska också ge svar på frågan hur Grön terapi och grön behandling ska kunna utvecklas inom landstinget. Utöver samarbetspartners inom den traditionella hälso- och sjukvården ska man även undersöka om den gröna terapin även lämpar sig för privata, kommersiella intressen.
Om politikerna säger ja till förslaget väntas utredningen vara klar vid årsskiftet.
Vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU i Alnarp bedrivs forskning om trädgård och parker som rehabilitering.
Även i Uppsala län finns intresse för frågan.
Några exempel: I Enköping finns planer att utveckla park och natur för rehabilitering och friskvård vid lasarettet. I Uppsala har en förstudie genomförts för att utveckla Botaniska trädgården för rehabilitering av långtidssjukskrivna. Inte minst Upplandsstiftelsen har under många år arbetat med frågor som rör kopplingen mellan hälsa och natur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!