Grön studentgerilla odlar i smyg

De kallar sig gerillaodlare och kanske har du sett spår av dem i form av växter och grönsaker planterade på olika ställen i stan. Studenten bakom alter egot Malva Stark är en av dem som vill ta tillbaka en del av det offentliga rummet.

Foto: Josefin Lilja

Uppsala2009-11-04 10:59
Första gången termen gerillaodlare användes var 1973 i USA där en ödetomt gjordes om till trädgård. Sedan dess har rörelsen spridit sig över världen och nådde för några år sedan Sverige. Så länge man inte odlar på privat mark utan tillstånd är risken för straff mycket liten, men vissa väljer ändå att stadsplantera under nattetid.
- Precis innan skolan började nu i höst skapade jag en liten odling utanför Ekonomikum, berättar Malva Stark. Jag har planterat Citrontimjan, hallon, rabarber och penséer och tanken är att alla som vill ska kunna ta del av det.

Bredvid rabatten satte Malva upp en skylt med budskapet "Varsågod att ta" och hon ser gärna att fler sätter spaden i det offentliga rummets jord.
- Man skulle kunna producera fler stadsnära odlingar och på så sätt minska mattransporterna. Det är båda bra för miljön och folkhälsan att odla eget. Det skulle bli vackrare om fler planterade i stan! Jag tror det skulle värma i hjärtat på folk att plötsligt få se en fin tulpan på något oväntat ställe.

Innan frosten kommer har Malva Stark ytterligare ett odlingsprojekt på gång.
- Jag planerar en lökräd, ler hon. Till våren kan man få se en och annan vintergäck som jag planterat om man har tur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!