Gripandet av Gudfader viktigt enligt Uppsalaforskare

Gripandet av maffiabossen Bernarndo Provenzano på Sicilien var oerhört viktigt för den demokratiska utvecklingen i Italien. Det säger Carina Gunnarson, forskare vid Uppsala universitet. Hon skriver just nu en bok som belyser skolans viktiga roll i kampen mot maffian i Palermo.

Uppsala2006-04-16 00:00
I tisdags greps capo dei capi, bossarnas boss, maffialedaren Bernarndo Provenzano i ett lanthus utanför Corleone på Sicilien. Han har varit efterlyst i 42 år och gripandet är en av den italienska polisens största framgångar. Men det är också en viktig seger för demokratin i Italien. Det säger Carina Gunnarson, forskare på Statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet. Hon håller på att färdigställa en bok som handlar om kampen mellan myndigheterna och maffian i Palermo.
- Det är en otroligt stark symbolhändelse. Provenzano hade blivit som ett spöke och den sicilianska maffian har beskrivits som omöjlig att övervinna. Men nu har myndigheterna visat att det går att komma åt den, säger Carina Gunnarson.

Tyst arbete
Den italienska pressen är lyrisk över gripandet, som beskrivs som en historisk seger för polisen och hela det demokratiska styret.
- Direkt efter morden på antimaffiadomarna Giovanni Falcone och Paolo Borsellino 1992 satsade staten stora resurser på maffiabekämpning och man lyckades också försvaga maffian. Men bara några år senare hade frågan försvunnit från den politiska agendan och maffian hade lärt sig att arbeta i det fördolda, utan att konfrontera myndigheterna. Verksamheten blev mycket svårare att komma åt och det har lett till att maffian har kunnat växa sig starkare, säger Carina Gunnarson.
Hon kommer i höst ut med boken Cultural Warfare, kulturell krigföring, som handlar om skolans roll i kampen mot maffian i Palermo på Sicilien.
Resultaten från hennes enkäter med barn i åldrarna 10—15 år visar att skolan är den kanske viktigaste faktorn i kampen.
Carina Gunnarson beskriver kampen just som ett kulturellt krig mellan staten och maffian och för att kunna vinna det kriget måste staten vinna medborgarnas förtroende. Och för att stoppa ny­rekryteringen till den kriminella världen är insatser i skolan av särskilt stort värde.

Viktigt i kampen
@3a Text utan indrag:— Det visade sig att skolan spelade en större roll än vad hemmiljön gjorde. Om eleverna upplevde att lärarna var rättvisa och engagerade och det fanns en öppen diskussionsmiljö där man kunde prata direkt med till exempel rektorn om sina problem, då fick eleverna också något större förtroende för andra människor. Tidigare forskning har visat att de som har stort förtroende för andra människor också har större förtroende för myndigheter, berättar Carina Gunnarson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!