Grillstopp hotar i valborg

Se upp med grillen. Inför årets grillsäsong förbjuds de miljöfarliga modellerna. Särskilda grillinspektörer ska kontrollera att de nya reglerna efterföljs vid valborgsfirandet i Uppsala.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2016-04-01 06:55

Tomas Waara, chef för miljöskyddsenheten på länsstyrelsen, säger att grillarna bidrar till att Uppsala har svårt att klara de av EU fastställda miljökvalitetsnormerna.

– Vi har fokuserat för mycket på dubbdäcken. Grillarna står för 50 procent av utsläppen av hälsopåverkande partiklar, så kallade PM10, säger han.

Förutom de skadliga partiklarna ger grillarna utsläpp av cancerframkallande kolväten, PAH. Det är inte bara Uppsala som har problem med EU:s miljökvalitetsnormer. EU-kommissionen har därför tagit fram nya regler om miljögodkända grillar som gäller från årsskiftet. Enligt länsstyrelsens föreskrifter kommer bara EU-godkända grillar att tillåtas Uppsala tätort från och med årets grillsäsong.

Valborgsfirandet är för många den riktiga starten på grillsäsongen och länsstyrelsen kommer därför att genomföra en särskild kontroll av grillar i parker och trädgårdar under sista april. Kontrollerna kommer sedan att fortsätta i form av stickprov under hela grillsäsongen. Den som inte har en godkänd grill får helt enkelt släcka och gå hem.

Ett särskilt stort problem är engångsgrillarna eftersom de saknar luftinsläpp. Det här kommer att bli ett bekymmer för många valborgsfirare som tänkt sig att grilla i stans parker. För tillfället finns bara en modell av bärbar grill som är godkänd enligt de nya, strängare miljökraven. Och risken är stor att många som vill grilla inte får tag på rätt modell.

– Det är bara att grilla läget, om du ursäktar uttrycket. Men just på valborg, när det är mycket folk i farten i Uppsala, är passiv grillning ett stort problem. Det är mycket värre än cigaretter, säger Tomas Waara.

För att vara säker på att man har en godkänd grill ska man kontrollera koden på grillen. Godkända grillar har koden ”SN453” stämplad på undersidan.

Ska det verkligen behöva vara så krångligt för konsumenterna att göra rätt?

– Innan tillverkarna har hunnit ställa om måste vi utgå från den märkning som redan finns.

Det är inte bara röken från grillarna som kan utgöra en hälsofara. Tjocka köttbitar hinner dra åt sig stora mängder av de cancerframkallande ämnena innan de är klara på grillen. Därför kommer affärerna att sluta sälja flintastek till årets grillsäsong.

– Vi ser helst att alla övergår till att grilla lax och annan fisk som klarar sig med kortare grilltid. Det är dessutom bättre för klimatet, säger Tomas Waara.

LÄS MER: Hela listan på godkända grillar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om