Greps med flera falska recept

En man som greps i Uppsala misstänks ha förfalskat en stor mängd recept på narkotikaklassade läkemedel genom att utnyttja möjligheten att överföra pappersrecept till apotekens elektroniska receptsystem.

Uppsala2013-09-21 08:32

I Uppsala besökte mannen fem apotek under en och samma dag med falska recept, innan han greps av polis. Han misstänks under våren och sommaren ha fått ut läkemedel av typen Stilnoct och Xanor, som är beroendeframkallande, från elva apotek i landet. Vid fem andra tillfällen stoppades mannens uttag av personalen, som fattat misstankar.

Efter polisutredning åtalades han för grovt bedrägeri i de fall där han lyckats få ut läkemedel. I resterande fall åtalades han för försök till samma brott.

Mannen har som mest hämtat ut 200 tabletter vid varje enskilt tillfälle men totalt fått ut drygt 1 500 tabletter under de fem månader som åtalet omfattar. Vid rättegången som nyligen avslutades i Uppsala tingsrätt förklarade 35-åringen att han inte har några minnesbilder av apoteksbesöken:

–  Han kan varken förneka eller erkänna brott, säger mannens försvarare, advokat Arvid Danielsson.

Åklagaren hävdar att mannen utnyttjat möjligheten att omvandla recept som skrivits på pappersblanketter till elektroniskt lagrade recept. I det aktuella fallet har 35-åringen, enligt åtalet, fått pappersrecept inlagda i datasystemet och sedan begärt utskrifter av dem, som förfalskats med exempelvis felaktiga doser och datum. I några fall ska han åter ha lämnat in den förfalskade utskriften till apoteket och fått det felaktiga receptet inlagt i datasystemet.

–  Den här möjligheten att omvandla recept i flera steg har underlättat hans verksamhet, säger kammaråklagare Liselott Herschend som lett förundersökningen om bedrägerierna.

Statliga bolaget Apotekens Service AB svarar för driften av e-receptregistret. Enligt bolaget finns möjligheten att lägga in och ta ut recept ur e-systemet som en valfrihet för patienterna. Branschorganisationen Sveriges apoteksförening anser att tiden är mogen för att helt gå över till elektroniska recept:

–  Det ska inte längre vara möjligt att förskriva särskilda läkemedel på pappersrecept, bara som e-recept. Det är en enkel åtgärd som effektivt stänger dörren för alla slags kreativa förfalskningar, säger Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening:

Han känner inte till något annat fall av receptförfalskningar som liknar Uppsalaärendet men konstaterar att uppfinningsrikedomen är stor på området. Genom att helt övergå till elektroniska recept skulle förfalskningar bli i det närmaste omöjliga enligt Sveriges apoteksförening.

I dag står e-recepten för omkring 90 procent av alla recept, men ännu finns det läkare som inte anslutit sig till systemet.

–  Om man stoppar pappersrecept så stoppar man också källan till det inflöde som gör det möjligt att skapa förfalskningar. Jag känner bara till ett enda försök att manipulera ett e-recept och det misslyckades, säger Johan Wallér.

Nästan alla kända receptförfalskningar i landet sker med pappersrecept. I e-receptsystemet skriver läkaren in receptet direkt i ett elektroniskt datasystem, tillgängligt för alla apotek. Patienten behöver inte ha med sig något pappersrecept utan visar bara upp sin legitimation på apoteket. Informationen på recepten skickas i en skyddad fil till systemet där uppgifterna sparas och alla uttag registreras. Patienten kan också få en skriftlig sammanställning av sina recept med giltighetstid, uttag och andra uppgifter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om