Uppsalabo gripen i internationell jättehärva

En Uppsalabo ingår i en brottshärva med förgreningar till tre kontinenter. Europol har idag avslöjat hur kriminella lurades att avslöja sig själva.

Uppsalabon pekas ut som en central figur i en internationell härva. Bilden är från 2018 när polisen slog till mot honom i centrala Uppsala.

Uppsalabon pekas ut som en central figur i en internationell härva. Bilden är från 2018 när polisen slog till mot honom i centrala Uppsala.

Foto: UNT arkiv/Montage

Uppsala2021-06-08 08:21

UNT sökte nyligen Uppsalabon genom hans försvarare i penningtvättsmålet, advokat Ivan Fialdini:

– Min klient låter meddela att han numera är utvandrad från Sverige. Klienten ser därför ingen anledning att kommentera något som händer i Uppsala, svarade Ivan Fialdini.

Under måndagen häktades ytterligare en person i samma mål som den Uppsalabo som gripits i Spanien. Det gäller en 32-årig man som även han kommer från Uppsala. Misstankarna mot 32-åringen gäller synnerligen grovt narkotikabrott. Han anklagas bland annat för att vid fem tillfällen ha hanterat 10 kilo syntetiskt framställd narkotika, så kallad kristall, samt 13 kilo kokain i norra Stockholm i februari i år. Även 32-åringen begärdes häktad i sin frånvaro. Via sin försvarare nekade han till brott men häktades på den starkare misstankegraden. Det är inte känt om mannen gripits. UNT har sökt mannens försvarare.

Åklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet deltog vid häktningsförhandlingarna men meddelar att de i nuläget inte lämnar några kommentarer kring fallen. Både häktningen av 32-åringen och 42-åringen överklagades på tisdagen till Svea hovrätt av deras respektive försvarare. Domstolen hade på tisdagseftermiddagen inte tagit ställning till överklagandena.

Vid en uppmärksammad händelse i mars 2018 slog polisens regionala insatsstyrka till i centrala Uppsala, vilket ska ha riktats mot den 42-årige Uppsalabo som nyligen gripits i Spanien i Europolärendet. Tungt beväpnad polis sattes då in vid en insats på bland annat ett café.

Under tisdagen avslöjade Europol hur utredningen lagts upp. Polisorganisationen FBI skapade en fejkad telefonitjänst kallad Anom. Kriminella runt om i världen förleddes att tro att Anom var krypterad och att polisen inte kunde få insyn i meddelanden som utväxlades där. I själva verket kunde FBI i realtid ta del av olika brottsupplägg i Anom som hade drygt 11 000 användare. 

Utredningen omfattar brottslighet i 16 länder i Europa samt även bland annat i USA och Australien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!