– Jag glömmer aldrig känslan av att ha sytt en egen anorak i slöjden, säger Elin Ek och skrattar. Det säger något om hur viktigt det var för mig.
För många är hon känd som den färgstarka barnprogramsprofilen Grynet. Nu är hon aktuell med boken "Jag grejar alltså finns jag" (Bonnier Carlsen, 2015), som riktar sig till barn någonstans mellan åtta och tretton. En ålder som Elin Ek vurmar lite extra för.|
- Det är då man går från att hålla på med pärlplattor till att kunna göra saker som man kan använda, som kläder och bruksföremål. Man börjar definiera vem man är och vad man gillar genom att dekorera sitt rum och sig själv med idoler, förebilder och fritidsintressen.
Som att brodera Zlatan på sina skor, ett av tipsen i boken. Eller att göra en tuff ögonmask som det står "stör ej" på, så att man får vara lite ifred på bilsemestern med familjen.
Förskolan är pysslets och fantasins tid, men så fort barn kommer upp i skolan blir allt tyvärr så mycket mer på allvar, säger Elin Ek. Det handlar mer och mer om prestationer, och saker man gör börjar kategoriseras i bra eller dåligt.
– Allt ska betygsättas. Man är antingen bra eller dålig på att rita. Då försvinner ju också lusten.
Hennes förhoppning med boken är att man ska få testa lite olika saker i lugn och ro och på så sätt hitta sin grej. Kanske omprövar man rentav något man trodde var tråkigt.|
– Det var kanske inte så himla kul att brodera en tomte i slöjden för att man tvungen att göra det. Men om man får brodera Zlatan med guldtråd på sina skor så kanske det blir roligare.
Elin Ek är noga med att grejandet ska vara tillgängligt för alla och inte kosta en massa pengar. Materialen som används i boken är till stor del sådant som vi redan har hemma, eller på lätt sätt kan fixa genom till exempel mormor eller på en loppis. Feltvättade ylletröjor blir fodral till surfplattan och en gammal t-shirt blir ett armband. På så sätt uppmuntras också återbruk. Men har man möjlighet tycker hon att man som förälder ska se till att det finns lite material hemma, garn och en bra tygsax kan räcka långt.|
– Som föräldrar är vi duktiga på att introducera sport, men kanske lite sämre på att sätta en morakniv i handen på våra barn eller gå på en hantverksmässa.
– Bara det där att tidigt få känna på olika material. Att lära sig skillnaden mellan ett fint ullgarn och ett akrylgarn.
Elin Ek tror att grejandet för barn, liksom surdegsbaket och korvstoppningen för vuxna, ger en välbehövlig paus från den digitala världen.
– Ju mer skärmtid desto mer behöver vi uppväga med annat. Vi behöver känna hur saker luktar och smakar.
Utöver en massa grejartips och recept är "Jag grejar alltså finns jag" kryddad med låtlistor, utdrag ut "Anne Franks dagbok", andra litteraturfavoriter - och delar ur Barnkonventionen, något Elin Ek kände var viktigt att få med.
– Barnkonventionen är så otroligt viktig och barn har också rätt att känna till att den finns.Om jag kan klämma in den mellan hur man gör ett dagboksskåp och en degbuffé för att locka till läsning, då gör jag det. (TT)