Graviditetsrisk för kvinnor som haft bröstcancer

När kvinnor som haft bröstcancer blir gravida är risken för att barnet ska födas för tidigt och ha låg födelsevikt något förhöjd. För det mesta förlöper graviditeten och förlossningen dock normalt.

Uppsala2006-09-22 00:00
Det framgår av en studie, som för första gången i Sverige undersökt om det finns några risker för det väntade barnet när kvinnor som behandlats för bröstcancer blir gravida.

- Även om risken för vissa komplikationer är något förhöjd finns enligt min mening inga som helst skäl för kvinnor i fruktsam ålder som haft bröstcancer att avstå från att skaffa sig barn, säger Kristina Dalberg, överläkare vid Akademiska sjukhusets kirurgklinik i Uppsala.
Hon är en av de ansvariga för studien, som bygger på uppgifter ur det medicinska födelseregistret om nära 2,9 miljoner födslar under en 30-årsperiod. Av dem gällde 331 barn till kvinnor som tidigare opererats för bröstcancer.
En granskning av uppgifterna från förlossningsjournalerna visar att mycket tidiga födslar, låg födelsevikt och komplikationer under förlossningen — till exempel svagt värkarbete eller blödningar — förekom något oftare i gruppen som haft bröstcancer än bland kvinnor i allmänhet.

- För riktigt allvarliga komplikationer som fosterdöd fanns däremot ingen förhöjd risk, säger Kristina Dalberg.
Andelen barn som föddes med någon missbildning var också något högre bland kvinnor som haft bröstcancer än bland kvinnor i allmänhet.
Att det över huvud taget fanns några skillnader mellan kvinnor som haft bröstcancer och andra kvinnor när det gällde förekomsten av komplikationer i samband med graviditeten och förlossningen förvånade forskarna. En tidigare i år publicerad dansk studie
hittade inga sådana skillnader.

- Men i huvudsak är våra resultat, i likhet med de danska, lugnande. Både här och i Danmark kan den stora majoriteten av kvinnor som blir med barn efter att ha haft bröstcancer se fram emot en helt normal graviditet och förlossning, säger Kristina Dalberg.
Med tanke på den påvisade överrisken för vissa komplikationer tycker hon ändå att det kan finnas skäl att kvinnor som blir med barn efter att ha behandlats för bröstcancer kontrolleras inom specialmödravården.
Att under en 30-årsperiod bara 331 kvinnor som haft bröstcancer födde sitt första barn visar att barnafödande efter bröstcancer hittills varit mycket ovanligt i Sverige.
— I takt med att medelåldern för att föda sitt första barn fortsätter att öka förväntar vi oss dock att fler kvinnor med bröstcancer ännu inte fött något barn när de får sin diagnos och därför kommer att vilja ha barn i framtiden, säger Kristina Dalberg.

År 2004 upptäcktes 6 925 nya fall av bröstcancer i Sverige. Av dem inträffade 1 219 eller 18 procent hos kvinnor under 50 år och 283 eller fyra procent hos kvinnor under 40 år.
Den nya studien publiceras i det senaste numret av den vetenskapliga nättidningen PLoS Medicine.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!