Gravida vaccineras med förtur

Gravida löper fem gånger högre risk att dö i svininfluensan. Men i Tyskland anses inte vaccinet Pandemrix tillräckligt säkert för gravida. Svenska Läkemedelsverket gör en annan bedömning. På onsdagen, när massvaccinationen sätter i gång på allvar i Uppsala, står gravida först i kön.

Foto:

Uppsala2009-10-27 20:57
Under onsdagen startar den stora vaccinationen av riskgrupper i Uppsala. Gravida pekas ut som en särskilt viktig riskgrupp. Ändå är det många som tvekar om de ska vaccinera sig. Nyheten om att Tyskland rekommenderar gravida att ta ett annat influensavaccin än Pandemrix, influensavaccinet som Sverige köpt in, eftersom de inte tycker att riskerna är tillräckligt undersökta, har väckt ännu mer osäkerhet.
- Vi får jättemånga frågor från oroliga blivande föräldrar som undrar om de ska vaccinera sig eller inte. De är oroliga för att vaccinet innehåller kvicksilver, för att de ska få biverkningarna och att fostret ska ta skada, säger barnmorskan Lena Williamsson på Flogsta vårdcentral.

Ska de vaccinera sig?
- Det är en svår fråga. Vi vet inte så mycket mer än att Socialstyrelsen räknar gravida som en riskgrupp. Vi säger inte åt någon vad de ska göra. Alla måste få ta beslutet på egen hand, säger Lena Williamsson.
Rapporter från USA, där den första influensavågen redan svept förbi, visar att gravida har lättare att drabbas av svåra lungkomplikationer om de smittas. I USA har sex procent av dem som dött i svininfluensan varit gravida, trots att de bara utgör en procent av befolkningen.
Det beror dels på att gravida har sämre immunförsvar, dels på att lungkapaciteten försämras eftersom fostret trycker upp lungorna.

Anna Rask-Andersen, huvudskyddsombud för läkarna i Uppsala läns landsting, har tidigare krävt att sjukhusledningen vid Akademiska sjukhuset ska göra en riskbedömning för gravid sjukhuspersonal som arbetar med influensasjuka. Hon tycker att det är oerhört viktigt att alla gravida vaccinerar sig så snart som möjligt.
- Enligt min uppfattning borde gravida prioriteras allra främst. Det rör sig om två liv, inte bara mammans utan också barnets.
Även Jan Liliemark, professor vid Läkemedelsverket, anser att gravida är den största riskgruppen. Enligt Läkemedelsverket finns inget som gör att gravida borde avstå att ta Pandemrix, trots att det inte gjorts några kliniska test av prototypvaccinet på just gravida.

- Man brukar aldrig testa nya vaccin eller läkemedel på gravida av etiska skäl, utan på vanliga friska människor. Man vill inte riskera att förorsaka till exempel ett missfall, säger Jan Liliemark.

Varför har Tyskland gjort en annan bedömning än Sverige?
- Tyskland har tillgång till två vacciner, ett med och ett utan kvicksilver. Jag tror att de gjort det lätt för sig. Eftersom de vill ha så bra vaccinationstäckning som möjligt av de gravida har de valt att rekommendera det utan kvicksilver för att slippa diskussioner. Det är möjligt att vi gjort samma sak om vi haft flera vacciner. Men det är oerhört små mängder kvicksilver i Pandemrix, så små att det är riskfritt.

Cirka 200 fall av biverkningar har rapporterats in. Skiljer sig gravida från andra grupper?
- Nej, det finns ingen anledning att tro att gravida skulle få mer biverkningar, säger Jan Liliemark.
De vanligaste biverkningarna är smärta och rodnad på stickstället, feber, huvudvärk och yrsel. Det är ungefär samma symtom som vanligt influensavaccin ger. Skillnaden är att fler verkar drabbas av biverkningar från svininfluensavaccinet.

Ett fåtal allvarliga allergireaktioner och dödsfall har också rapporterats in till Läkemedelsverket. Nyligen drabbades till exempel en sjukvårdsanställd av blodtrycksfall och tappade medvetandet efter vaccinsticket.
- Vi går igenom alla fallen för att ta reda på vad som fått dem att reagera. När det gäller dödsfallen så har samtliga varit äldre med kronisk medicinering och multipel sjukdom. Hittills har vi inte hittat något samband mellan vaccinet och dödsfallen, säger Gunilla Sjölin Forsberg som är chef för läkemedelssäkerhetsenheten vid Läkemedelsverket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om