Den 11 januari i år började Emma Rennel Dickens sitt nya arbete på ett bioteknikföretag i Uppsala. Hon kom direkt från sin tidigare tjänst som forskare på universitetet i Bristol, England, där hon slutat 31 december och fått fem veckors avgångsvederlag och arbetslöshetsersättning.
– Jag hade försörjning från universitetet en bit in i februari och var aldrig arbetslös. Min nya tjänst började direkt efter jul- och nyårsledigheterna, säger Emma Rennel Dickens.
Hon är gravid och barnet väntas anlända lördagen den 4 september. Hon anmälde i god tid till Försäkringskassan att hon ämnade gå på föräldraledighet när barnet föddes. Men det dröjde innan hon fick något svar. Hon kontaktade Försäkringskassan flera gånger under våren och sommaren för att försäkra sig om att hon skulle få föräldrapenning baserad på sin sjukpenninggrundade inkomst (SGI).
– Jag anade att det kunde bli lite problem eftersom jag hade arbetat utomlands.
Först den 13 augusti fick hon svar – och då visade det sig att Försäkringskassan nollat hennes SGI. Orsaken var att det fanns ett glapp på två dagar, 7–8 januari, då hon befann sig i Sverige utan anställning och utan att ha varit inskriven på Arbetsförmedlingen.
– Det är inte klokt. Jag hade ju fått jobb och hade arbetslöshetsersättning samt avgångsvederlag från universitetet. Skulle jag ha skrivit in mig på Arbetsförmedlingen den 7 januari och sedan skrivit ut mig nästa dag? säger hon.
– Reglerna är sådana. Avgångsvederlag räknas inte som sjukpenninggrundande inkomst. Finns det ett glapp förlorar man sin SGI, säger Mats Mattsson, verksamhetsansvarig på Försäkringskassan.
Följden är att hon nu saknar SGI och därför bara kan få basbeloppet om 180 kronor om dagen under föräldraledigheten, i stället för 901 kronor om dagen som hon hade fått med sin SGI. Eftersom hon räknar med att ta ut 300 föräldradagar innebär det 216 000 kronor i skillnad. Men om barnet föds 8 september eller senare får hon tillgodoräkna sig sin SGI från det nuvarande arbetet, eftersom hon då haft arbetsinkomst i 240 dagar sedan hennes nya anställning började den 11 januari. Då får hon rätt till de 901 kronorna per dag.
– Min handläggare på Försäkringskassan sade till mig: ”Vi får väl hoppas att barnet föds fyra dagar för sent”. Det kändes oprofessionellt, säger Emma Rennel Dickens.
Under intervjun med UNT på fredagseftermiddagen fick hon plötsligt ett nytt besked från Försäkringskassans handläggare, per telefon. Hennes ärende har nu skickats till Försäkringskassans huvudkontor för en ny utredning, och ett svar väntas tidigast på tisdag.
– Jag har väntat i fyra månader på besked och jag väntar fortfarande. Det här oerhört stressande. Jag skulle behöva lugn och ro just nu, säger Emma Rennel Dickens.