Gravid läkare uppfattas som mindre professionell

Som gravid läkare uppfattas man som mindre professionell. En gravid kropp förväntas vara tillgänglig medan man som läkare ska hålla en viss distans. När förväntningarna krockar kan det bli problematiskt.

Uppsala2009-02-25 07:00
En klapp på magen, eller ett oanständigt skämt. Många kvinnor kan nog uppleva att gränsen för vad som tidigare varit okej överskrids när de blir gravida. Helt plötsligt börjar andra att känna på magen, kommentera kroppen och skämta. På jobbet, där man helst vill vara professionell, kan det vara problematiskt. En läkare till exempel förväntas hålla en viss distans till sina patienter.

Kristina Eriksson som är sociolog på Centrum för genusvetenskap i Uppsala märkte själv av de flytande gränserna när hon var gravid och forskade samtidigt.
- Jag försökte vara professionell, men jag gick från att vara den som observerade till att bli den som observerades. Det var en märklig upplevelse som fick mig att fundera på kroppens symbolik i relation till detta att vara professionell, berättar hon.
I sin avhandling utforskade hon hur kön spelar roll i professionen och i den nyutkomna antologin "Body Claims" skriver hon om hur den gravida kroppen uppfattas i läkarprofessionen.
- Det jag ville lyfta fram i min artikel var hur förväntningarna på kvinnors tillgänglighet, skrivs in i och på kvinnors kroppar, vilket blir särskilt tydligt i relation till den gravida kroppen. Som gravid blir kroppen tillgänglig på ett sätt den annars inte är. Samtidigt ska man som läkare upprätthålla tydliga gränser och hålla en viss distans. Förväntningarna på hur man ska vara som gravid kvinna och professionell läkare krockar, säger Kristina Eriksson.

Läkare som hon har intervjuat beskriver att de upplevde den gravida kroppen som lite skamlig, både inför andra läkare och kolleger, och patienter. Den gravida kroppen symboliserade helt enkelt andra saker än en professionell läkare.
- En läkare sa att hon kände att hon inte passade in och kände sig avvikande. Hon beskrev hur hon försökte tona ner sin gravida kropp genom att bära svart till exempel. Hon kände att hon uppfattades som provokativ av andra, berättar Kristina Eriksson.
Man kunde också skämta om den gravida kroppen. Skämten anspelade ofta på den sexuella handling som var orsak till graviditeten.
- Kroppen symboliserar så mycket, hur den ser ut anses säga något om hur vi är. Som gravid är man inte professionell, en vältränad person verkar ha kontroll, medan en överviktig person inte verkar ha någon självkontroll, säger Kristina Eriksson.

Under sina studier har Kristina Eriksson endast följt läkare men hon tror att kvinnor som har yrken som till exempel sjuksköterska eller barnskötare inte upplever samma problem med de splittrade rollerna.
- Som omsorgsgivare kanske inte den professionella rollen innebär samma distans. Då blir det inte samma tydliga skillnad, säger hon.
@Brödtext:Det finns också en föreställning att gravida kvinnor skulle vara extra emotionella. Uttrycket "gröt i hjärnan" syftar på att man som gravid och nybliven mamma skulle bli dummare, en myt som nyligen krossats av hjärnforskare. En rapport slår fast att den påstådda dumheten snarare beror på sömnbrist.

Men att tankesättet finns kvar blev tydligt under Kristina Erikssons forskning. En kvinnlig kirurg berättade att en patient vägrat låta sig opereras av henne när han såg att hon var höggravid, trots att det var hon som hade huvudansvaret för operationen.
- Myten är krossad, men många har ändå inställningen att när man är gravid kör kroppen sitt eget race. Bristen på kroppskontroll tolkas som bristen på självkontroll och man anses då labil och mindre pålitlig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om