Gravid körlärare fick rätt av Länsrätten
En höggravid körlärare hävdade att hon hade svårt att sköta sitt arbete på grund av sin stora mage och begärde havandeskapspenning. Försäkringskassan sa nej men länsrätten i Uppsala ger kvinnan rätt.
I sitt jobb deltog hon när eleverna gjorde inbromsningsövningar, då bilen tvärbromsades vid 70 km/tim. Flera gånger om dan utsattes hon för andra kraftiga inbromsningar.
Styrde eleven fel var den kvinnliga körläraren tvungen att snabbt gripa tag i ratten, vilket hon enligt egen uppgift hade svårt att klara till följd av den stora magen.
Vidare hade hon besvär med att gå upprätt på grund av sammandragningar efter att ha suttit i bilen en hel dag.
Försäkringskassan i Uppsala ansåg att körlärarens arbetsförmåga inte var så nedsatt att hon hade rätt till havandeskapspenning.
Situationer med kraftiga inbromsningar och behov av att snabbt gripa tag i ratten uppstod inte så ofta att kvinnan borde slippa jobba, menade försäkringskassan.
Länsrätten i Uppsala går dock på kvinnans linje och framhåller i sitt beslut bland annat ett läkarintyg som uppger att hon inte kunde jobba under de sista 60 dagarna av sin graviditet.
FAKTA
En gravid kvinna som är anställd eller egenföretagare i Sverige kan få rätt till havandeskapspenning i slutet av graviditeten.
Havandeskapspenning kan ges till kvinnor som har nedsatt arbetsförmåga på grund av graviditet om de har ett fysiskt påfrestande arbete. Havandeskapspenning kan också utges till en gravid arbetstagare om hon inte inte får utföra arbetet på grund av risker i arbetsmiljön. I båda dessa fall betalas ersättning ut endast om arbetsgivaren inte kan omplacera kvinnan.
Havandeskapspenning på grund av fysiskt påfrestande arbete kan utges högst under 50 dagar.
Källa: Försäkringskassan
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!