Gravid kan hamna i riskgrupp

Kvinnor som före slutet av graviditeten drabbats av havandeskapsförgiftning första gången de väntade barn löper under nästa graviditet förhöjd risk för att barnet ska födas för tidigt, växa dåligt eller till och med dö redan i livmodern.

Uppsala2010-12-20 08:35

Det visar forskare vid Akademiska sjukhuset och Karolinska institutet i en studie, som publiceras i facktidskriften American Journal of Obstetrics & Gynecology.
– Våra resultat talar för att kvinnor som haft en tidig havandeskapsförgiftning, före den 37:e graviditetsveckan, är en riskgrupp som bör följas upp extra noga under nästa graviditet, säger överläkare Anna-Karin Wikström vid Akademiska sjukhusets kvinnoklinik.

I studien har hon och hennes forskarkolleger analyserat uppgifter från det medicinska födelseregistret om nära 354 000 kvinnor som under en 14-årsperiod väntat barn minst två gånger. Av dem hade drygt 12 000 haft havandeskapsförgiftning under sin första graviditet.
– Vi vet sedan tidigare att kvinnor som haft en tidig havandeskapsförgiftning löper ökad risk för att få sådana komplikationer igen vid nästa graviditet. Nu visar det sig att även om de klarar sig från att utveckla havandeskapsförgiftning i nästa graviditet så löper de förhöjda risker för flera andra allvarliga komplikationer, säger Anna-Karin Wikström.

För kvinnor som utvecklat graviditetsförgiftning med högt blodtryck och äggvita i urinen före den 37:e graviditetsveckan löpte vid nästa graviditet mer än dubbelt så hög risk som andra kvinnor för att moderkakan skulle lossna eller för att barnet skulle födas för tidigt eller till och med dö i livmodern.
Än högre var risken för att barnet skulle växa dåligt i livmodern var än mer förhöjd.
– Däremot såg vi inga sådana förhöjda risker för kvinnor som haft graviditetsförgiftning i ett senare skede av graviditeten. Det är också viktigt att understryka att de allra flesta kvinnor som haft tidig havandeskapsförgiftning, trots de mer än fördubblade riskerna, inte har några komplikationer under nästa graviditet, säger Anna-Karin Wikström.

Sedan tidigare är det känt att störningar i moderkakans utveckling kan bidra till utvecklingen av såväl havandeskapsförgiftning som de andra allvarliga komplikationerna.
– Nu ser vi att det finns en återupprepningsrisk för att moderkakan inte anläggs optimalt, men att detta kan leda till olika komplikationer i olika graviditeter. Detta bör vi vara observanta på inom sjukvården. I framtiden hoppas vi att det ska utvecklas behandling som underlättar moderkakans anläggning och förebygger sådana här komplikationer, säger Anna-Karin Wikström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!