Grattis Fejjan! Snart är du död

Uppsala är ett starkt fäste för tioårsjubilerande Facebook.

Björn Lövenlid

Björn Lövenlid

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2014-01-25 16:20

Uppsalaborna lägger mycket tid på det sociala nätverket – och använder det också för att skapa opinion. Men nu spår forskare att Facebooks död är nära.

En fluga, sa de flesta om Facebook i början. I dag vet vi att detta sociala nätverk kommit att skaka om själva grunden för hur vi umgås.

– Facebook har blivit ett slags sjätte sinne, säger Jakob Svensson, lektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Uppsala universitet som forskar kring sociala medier.

– Genom Facebook vet vi vad vänner gör och vad som händer runtomkring oss på ett sätt vi inte kunnat tidigare. Nu lever vi en stor del av våra social liv på nätet och det är ju en enorm förändring.

Facebook grundades i februari 2004 och de första medlemmarna var studenter på flådiga universitet i USA. Också här i Sverige var det bland studenter som sajten fick fäste och tog fart. Kanske är det inte så konstigt därför att Uppsala hållit den blå Facebookfanan högt: enligt en undersökning gjord av TNS Sifo 2011 hängde invånarna i Uppsala län oftare på Facebook än invånarna i något annat län. Även om en del av dem tillhör företag och organisationer kan siffran ställas i förhållande till de 173 000 invånare i kommunen som är över tretton år, vilket är åldersgränsen för att få starta ett Facebookkonto.

Under åren har vi användare lärt oss en del på vägen. Framför allt har vi blivit medvetna om farorna i att berätta och visa för mycket. Allt kommer ju att finnas kvar därute, bara någon sökning bort för chefen eller nya dejten.

– De flesta har blivit mycket mer försiktiga. Man ser sig själv mer som ett varumärke och tänker igenom innan hur något kommer att uppfattas. Och vi är mer medvetna om att det vi lägger ut på Facebook – det ägs av Facebook, som ju är ett enormt kommersiellt företag. För några år sedan var folk snarast lite överraskade över det, säger Jakob Svensson.

Facebook har också kommit att bli en ny och betydande plats för samhällsdebatten. Det är där många i dag får en stor del av sin omvärldsbild, filtrerad genom de vänner man har. Det handlar inte bara om klicktivism – alltså att, kanske ibland lite slött, gilla företeelser - utan också om att dra igång aktionsgrupper. Inte minst lokalt. Uppsalabor mot rasism, insamlingar för stans hemlösa eller det bara ett par veckor gamla uppropet mot Upplands Lokaltrafiks nya busstaxa är några exempel.

Gottsundabon Karolina Johansson, som ligger bakom bussprisuppropet, säger att Facebook kändes naturligt att välja för att dra igång något.

– Det är ju så många som använder Facebook. Jag har 200 vänner och gillar någon av mina vänner uppropet så har den vännen kanske 200 vänner till som kan se det. Det blir stor spridning snabbt.

Ändå blev hon positivt överraskad över gensvaret. Gruppen har i dag 600 medlemmar och över 3 500 som gillar uppropet.

– Politikerna håller ju också till där så det är ett väldigt bra sätt att driva opinion, säger hon.

Om inte Facebook funnits, vad hade du gjort då?

– Jaa … då hade jag väl fått gå ut på stan och samla namn. Och sätta upp lappar lite varstans.

Särskilt för unga i färd med att skapa och förmedla sin identitet har Facebook och andra sociala forum blivit en central del av livet. En studie från Medierådet 2010 visade att unga människor spenderar mer tid med sina kompisar via sociala medier än vid sidan av dataskärmarna.

– Det allra mest stressande för många unga är om mobilen laddar ur. Det blir en social kollaps, konstaterar Jakob Svensson.

Under sina tio år har Facebook stått rätt ohotad. Och även om nya användare fortfarande ansluter dalar populariteten – särskilt bland unga. I takt med att medelålders tar allt större plats på nätverket flyttar de yngre över till i första hand Instagram, som är ett socialt nätverk för delning av bilder.

– Eftersom de unga är trendsettande lär vi andra följa efter, konstaterar Jakob Svensson.

Redan 2017 kommer Facebook att ha tappat 80 procent av sina användare, menar forskare vid Princeton University efter att ha jämfört medlemsutvecklingen inom sociala medier med sjukdomsepidemier. Studien har ifrågsatts, men Princetonforskarna är långt ifrån de enda som förutspår ett rätt snart slut. Jakob Svensson tror inte att vi om ytterligare tio år håller kvar vid Facebook.

– Då har vi gått vidare till andra sociala nätverk och plattformar. Men det är såklart bara en gissning från min sida. Det är väldigt svårt att sia.

Visste du att Facebook…

… används av 5 miljoner svenskar varje månad. 3,8 miljoner av dem är dagliga användare, varav 2 miljoner via mobilen.

… i hela världen används av 1,2 miljarder människor i månaden.

… kollas i snitt 14 gånger/dag av den som har Facebook i mobilen.

... har avstannat i spridning i Sverige, men fortfarande är det klart mest besökta sociala forumet.

... minskat något bland ungdomar, medan den dagliga användnignen ökar bland de äldre.

... grundades av amerikanen Mark Zuckerberg och först var ett nätverk som bara Harvardstudenter fick tillgång till.

... är förbjudet i bland annat Syrien, Kina och Iran.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om