På fredag är det 20 år sedan som vi kunde nå SOS Alarm via det nya nödnumret 112. För att hela Europa skulle få samma telefonnummer att ringa vid nödsituationer så byttes det gamla, 90 000, ut sommaren 1996. Då var det också viktigt att det nya numret skulle vara kort och enkelt att slå.
Även om 90 000 övergavs som officiellt nödnummer är det fortfarande i bruk – och det kommer fortfarande in samtal till SOS den vägen. För tio år sedan kopplades ungefär 2 400 samtal vidare varje vecka.
– Vi ser ingen anledning till att ta bort vidarekopplingen men vi märker att färre och färre använder det gamla numret. Däremot har ett av de större telebolagen ett supportnummer som är väldigt likt, 90 200, och folk ringer ibland fel av den anledningen, säger Helena Söderblom, presschef SOS Alarm.
Var det några problem när det nya numret infördes?
– Det var lite felringningar i början. Det fanns en del fasta telefonnummer som började med 112, så skulle man nå någon lokalt och slog det gamla numret så hamnade man hos oss, säger Helena Söderblom.
1996 ringdes ett av fem larmsamtal från en mobiltelefon. I dag är förhållandet det motsatta, fyra av fem personer når SOS via mobilen. Trots det är antalet felringningar från en telefon i fickan färre i dag, enligt statistik från SOS.
– Numren byttes ungefär samtidigt som mobilerna kom och de första telefonerna hade inte speciellt bra knapplås. På den tiden var det fler fickringningar än det är nu.
På 20 år har mycket förändrats i larmhanteringen och de tekniska förutsättningarna har förbättrats. 1996 kunde inte operatörerna se varifrån ett mobilsamtal ringdes. I dag får man information om var närmaste mobilmast ligger och inom kort räknar SOS med att få den exakta positionen från en hjälpsökande.
I dagsläget finns inga diskussioner om byta nödnummer igen.
– Nej, det är inte aktuellt. Numret funkar i hela Europa och i vissa situationer kan man även koppla samtal mellan länder. Det är inte vanligt men det inträffar några gånger varje år. Det har till exempel hänt att släktingar i Sverige har larmat om personer i nöd på Medelhavet, säger Helena Söderblom.
Då får man säga grattis!
– Ja, det känns trevligt. Vi kommer att uppmärksamma det runt om i landet i morgon. Kanske med lite tårtkalas.