Olika kulturaktörer i Uppsala ställer upp med gratisbiljetter i projektet, vars syfte är att sammanföra asylsökande och nyanlända med etablerade Uppsalabor. Fyra kulturkompisar paras ihop efter intressen, det kan handla till exempel om musik, film, teater eller konst. Sedan får kulturkompisarna träffas och bestämma vilka evenemang de ska gå på.
Linda Brandemark håller tillsammans med kollegan Marit Sjöström i projektet i Uppsala, som drar i gång på allvar 25 maj:
– Vi i studieförbunden har inte tidigare jobbat mot just asylsökande, men nu har staten gett en pott till det här uppdraget inom studieförbunden. Som ett komplement till språkklasser, vilket en del studieförbund satsat mest på, tror vi på att mötas kring intressen. Om man har ett gemensamt teaterintresse så utgår man från det och kommunicerar på det språk som går. Det blir naturligtvis också språkträning, men det utgår från ett utbyte av gemenskap, säger hon.
Två gratis kulturevenemang ingår i konceptet, tanken är också att kompisarna efter filmen, konserten eller föreställningen ska sitta ner och prata om upplevelsen.
– Vi skickar med tre frågor, om vad de sett och vad de tänkte. Och det är ju en ganska naturlig sak att man går på bio och sedan fikar efteråt, säger Linda Brandemark.
I Stockholm, där projektet drog i gång i början av april, finns nu runt 30 kulturkompisgrupper. Intresset har varit stort, för dem som inte är nyanlända eller asylsökande är det en kö att få komma med i projektet.
– Utmaningen är att få med sig de nyanlända. Men det ligger på oss att kommunicera vad det här är.
Och redan har ett tiotal anmälningar kommit in i Uppsala, förhoppningen är att grupperna ska kunna börja träffas redan i början av juni.
– Efter 25 maj kommer vi att börja para ihop grupper. Jag tror att många tilltalas av det här, det är enkelt, lättsamt och givande, säger Linda Brandemark.