Granskning: Grova brister på flera äldreboenden

Regnrock istället för skyddsdräkt, visir bakochfram och brist på handsprit – flera av Uppsalas äldreboenden har kritiska hygienbrister. Det framkommer i en rapport från Akademiska sjukhusets expertgrupp Vårdhygien.

I en rapport av Vårdhygien framkommer det att flera av Uppsalas äldreboenden har grova hygienbrister.

I en rapport av Vårdhygien framkommer det att flera av Uppsalas äldreboenden har grova hygienbrister.

Foto: Emil Karlsson / Arkiv

Uppsala2020-07-14 11:50

Flera av de äldreboenden där covid-19 tagit sig in har haft grova rutin- och hygienbrister, visar en rapport från Vårdhygien.

Vårdhygien ser till att vårdgivare bedriver vård av god kvalitet. På uppdrag av kommunen besökte representanter från gruppen flera kommunala och privata äldreboenden under vecka 22, varpå ett antal allvarliga problem upptäcktes.

Brist på handsprit, felanvänd skyddsutrustning och besöksförbud som inte respekteras är några av de systemfel som omnämns. I rapporten står det bland annat att visir inte tas av eller rengörs mellan brukare. ”De sitter kvar på huvudet i fikarummet, bakochfram, sitter uppochner i pannan eller hänger på örat”. ”Personalen hittar på egna rutiner och följer inte de rutiner som gäller. En i personalen har använt ett tygmunskydd och är nu själv smittad”, står det i rapporten om ett annat boende.

Chefer uppges känna till många av problemen utan att vidta åtgärder. På ett av boendena hinner chefen inte byta om till arbetsdräkt, utan har besökt brukarna klädd i regnrock. 

– Jag hörde talas om det här muntligen i maj, men rapporten dök upp först förra veckan. Det är alltså en försening på en månad, vilket är riktigt dåligt, säger Inge Bruce, chefsläkare på regionkontoret.

Han ser särskilt allvarligt på att det inte funnits tillräckligt med handsprit på många boenden, eftersom handhygien är en central del i att hindra smittspridning.

– Det finns en grundläggande utbildning i basala hygienregler som bara tar 15 minuter, och sedan en extra utbildning om covid-19, också på 15 minuter. Detta är särskilt viktigt för nyanställda. Vi har förutsatt att alla får de här utbildningarna, men man blir osäker efter en sådan här rapport, säger Inge Bruce.

Caroline Hoffstedt (S) är ordförande i äldrenämnden i Uppsala kommun.

– Det är helt oacceptabla brister. Sådant här får inte ske, säger hon.

Enligt Caroline Hoffstedt har Uppsala kommun vidtagit flera åtgärder sedan pandemins början, men de har nu insett att det inte räckt till.

– Vi har påbörjat ett arbete med verksamhetscheferna för att ta fram en handlingsplan som ska förhindra att sådant här sker, och kommer göra uppföljningar framöver. Vi har också tillsatt en särskild resurs som ska utbilda om exempelvis skyddsutrustning på plats, säger Caroline Hoffstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!