Det ser trist och kalt ut när UNT anländer till Botaniska trädgården. Det är mest gropar och högar med uppryckta träd som finns innanför inhägnaden till den tillfälligt avstängda trädgården. Alla granpyramider som tidigare gick från ingången från slottet ner till fontänen ligger i högar och tre av fyra häckar är borta.
Cecilia Wretling är fastighetsförvaltare på Statens fastighetsverk och möter upp för att berätta om arbetet de utför tillsammans med Uppsala universitet. Hon visar upp ritningar och leder vägen till den sista häcken som står kvar.
– Det är femtio granpyramider och trehundraåttio meter granhäck som ska tas bort.
Träden som försvinner kommer att bli flis till värmeverket.
Varför gör ni det här?
– Granpyramiderna och häckarna går inte att sköta längre, det är många döda partier och det går inte att åtgärda. Därför har de också blivit så stora, de går inte att formklippas, säger hon och visar ett dött parti.
Redan år 2011 förberedes sticklingar från pyramiderna och sedan dess har nya växt till sig på en plantskola i Essunga i Västergötland. I vår kommer de transporteras hit och planteras.
Granpyramiderna som nu ligger i högar planterades på 1970-talet men sticklingarna som användes då var från de ursprungliga träden från 1760-talet. Och de nya träden kommer även de ha gener från de ursprungliga träden.
Har ni fått många frågor nu när ni tar bort träd?
– Nej, vi har skyltat noggrant och gjort en film som förklarar att det är nödvändigt att byta ut allt. Men visst har folk varit nyfikna.
När allt är klart kommer trädgården se ut ungefär som tidigare men granpyramiderna kommer att vara mindre och det kommer finnas nya hagtornsträd som ersätter de som självdött.
Hur mycket kostar projektet?
– Det blir 2,5 miljoner kronor totalt för allt från plantor till entreprenad. Det är en gedigen plan som pågått i över tio år.
Trädgården öppnar officiellt i maj men redan innan jul försvinner staketen tills det är dags att plantera de nya träden. Det kommer se kalt och tomt ut ett tag till.
– Men det är bättre att vi gör det nu så att det är fint när evenemangen börjar.
Exakt när de nya träden kan planteras är inte säkert men målet är i mars eller april.
– Det beror på vädret för det får inte vara för kallt, det är det enda vi är nervösa över, säger hon och fortsätter:
– Det här är vårt kulturarv, jag hoppas att folk kommer hit i vår och ser resultatet.