Grannsämja råder i Norby

Norby egnahemsförening är en livskraftig 85-åring med över 600 medlemmar. Med egen tidning, telefonkatalog och nedtecknad historia har föreningen lyckats engagera inflyttare i stadsdelen decennium efter decennium.

Anita Svalland, Taher Mazloomian, Amanda Svalland Mazloomian och Bo "Boj" Jonsson är goda grannar i Norby.

Anita Svalland, Taher Mazloomian, Amanda Svalland Mazloomian och Bo "Boj" Jonsson är goda grannar i Norby.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2009-09-20 19:00
I den senaste utgåvan av Norbybladet välkomnas invånarna till mingel i Vallarparken på Norbydagen. Den lilla tidningen innehåller också nyheter om att Norby är förskonat från villainbrott, men drabbat av klotter, att vanliga bilägare fått falska fakturor i brevlådan och att områdets gamla äppelträd är värda att bevara.
- Vi ger ut Norbybladet i 750 exemplar tre gånger om året. Vi har just ökat med 100 och delar nu även ut till dem som bor i lägenheter och radhus i området. Tidigare var det bara till villaägare, berättar Bo Jonsson, vice ordförande i Norby Egnahemsförening.

Förutom att värna Norbys intressen i allehanda frågor är föreningens arbete viktigt för områdets gemenskap.
- Vi tar kontakt med nyinflyttade och erbjuder dem att gå med. De flesta gör så. Vi har en kraftig generationsväxling i området sedan några år. Äldre flyttar ut och unga barnfamiljer flyttar in, säger Bo Jonsson.

Hans grannar är ett exempel på det. Taher Mazloomian och Anita Svalland flyttade till Norby för tre år sedan. Nu är de på väg till trampolinträning med barnen Cornelia och Amanda.
- Vi trivs jättebra. En hel del yngre familjer har flyttat in och gemenskapen är fin, det är viktigt. Det är jätteskönt att veta vilka som är ens grannar. Man kan ta en kopp kaffe och prata lite, se efter varandras hus när någon åker bort, säger Anita Svalland. Familjen är inte engagerad i föreningen ännu. Men Bo Johnsson säger att en förfrågan om att bli kontaktombud kan komma - så var beredda!

Anita Svalland tycker att föreningens egen telefonkatalog är "urgullig". I den står medlemmarna med namn, adress, telefonnummer och e-post, gata för gata. Även uppgifter om husdjur finns med. Det gör det lätt att se att kaninen Amadeus på Malma bergsväg kan hitta en kompis som heter Jolle på Kuskvägen.
- Det är små trevliga upplysningar som bidrar till gemenskapen i området. Men bara de som vill är med i katalogen. De flesta vill, säger Bo Johnsson.

Så var det historien. Bo Jonsson har själv skrivit Norbys historia i samarbete med Ernst Öster. Det har resulterat i en liten skrift som beskriver de första nybyggarna på 1920-talet fram till dagens mer välbärgade villaägare.
- Norby anlades av arbetare. Här var bara skog och sly. Man köpte ett stycke mark billigt och grävde och byggde allt för hand, även vägarna. Folk gjorde det efter jobbet, ett hemskt slit. Husen var små. Först 1956 fick stadsdelen kommunalt vatten, säger Bo Jonsson.
Egnahemsföreningen bildades så tidigt som 1924.
- Det fanns en väldig idealitet här redan då och jag tycker man kan säga att det är den vi nu surfar vidare på.

Många av de äldre husen har dock rivits, byggts om eller ersatts av nybyggen. För några år sedan höll Norby på att bli överexploaterat. Hus med stora tomter ersattes med parhus och radhus.
- Områdets karaktär höll på att gå förlorad. Men kommunen ändrade detaljplanen så att en tomt måste vara minst 700 kvadratmeter stor och man förbjöd fler par- och radhus. Föreningen som var remissinstans tyckte det var bra. Vi räddade också halva Vallarparken som man tänkte bebygga, säger Bo Jonsson.

Och tur var väl det. Var skulle annars Norbydagen arrangeras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om