Tumme ner för grannfejder och arga lappar. Tumme upp för trevlig stämning i trappuppgången. I bostadsrättsföreningen Grane 2, på Luthagsesplanaden och Wallingatan, har man börjat leka tillsammans.
– En del av det är lite på "lära känna dina grannar"-temat, säger Johan Bengtsson som är ordförande i föreningen.
Det är inte vilken lek som helst. På innergården spelar de boende rännstensboll, en gammal lek som framförallt stadsbarn i Sverige lekte på 1950-talet eller ännu tidigare.
Johan och andra i föreningen internetforskade på leken, och satte därefter upp en skylt som förklarar reglerna.
Spelarna (minst två) står på varsin sida om rännstenen och kastar tennisbollen mot stenen. Målet är att få till en träff som får bollen att studsa tillbaka till dig, och du får poäng om du lyckas ta lyra. Du måste stå still när du fångar bollen. Studsar den istället över till andra sidan är det motspelarens tur.
– Både unga och gamla kan vara med, säger Johan.
Det började med att den omtyckta föreningsmedlemmen Lasse Malm, som gick bort 2019, bevarade ett gäng rännstenar efter ett trottoarbyte för mer än 10 år sedan. Berit Malm minns sin makes berättelser om barndomen på Södermalm i Stockholm och om hur pojken Lasse, tillsammans med kompisarna, spelade rännstensboll på Västgötagatan.
– Vi spelade det mycket med pappa, säger sonen Pelle Malm.
När det blev dags för bostadsrättsföreningen att rusta upp sin gemensamma gård nyligen fick de gamla rännstenarna en alldeles särskild plats.
– Vi tänkte att det där får vi ta och bevara, säger Johan.
Under invigningsfesten av den nya gården testade medlemmarna på den historiska leken. Berit blev rörd när hon fick veta att leken skulle få nytt liv i den förening där hon och maken bott sedan 1998.
– Det blev jag väldigt glad och hedrad över. Att detta skulle bevaras, det skulle inte Lasse haft en tanke på, säger Berit.
Per Lindqvist, också medlem i föreningen, minns sin egen barndom bara ett stenkast bort från där han bor nu. Efter skolan brukade alla barnen gå ut och leka.
– Det är inte så mycket barn ute på gårdarna nu för tiden. Det är roligt att göra något som lockar ut barnen, säger Per.
Johan berättar att det framöver planeras turneringar i rännstensboll på innergården, och hoppas kunna inspirera andra till att anordna sällskapsaktiviteter i sina föreningar.