Grannar - ett effektivt skydd

Grannsamverkan anses vara en av de mest effektiva metoderna för att stoppa inbrottstjuvarna. Enligt Brottsförebyggande rådet minskar brottsligheten med 26 procent i områden med grannsamverkan.

Hans Wallin

Hans Wallin

Foto: Therese Sundqvist/arkiv

Uppsala2015-07-29 09:05

Hans Wallin, polisinspektör vid Närpolisområde Uppsala och Knivsta, har sedan starten 2008 arbetat med grannsamverkan i de två komunerna. Han har varit med och grundat 65 grupper i Uppsala och 15 i Knivsta – totalt 5 000 hushåll.

– Det går till så att man kontaktar polisen och säger att man vill starta en grannsamverkan i området. Efter det kommer vi ut till bostadsområdet för att informera och utbilda de inblandade, säger Hans Wallin.

Utöver det följer några enkla grundkrav för att få vara med i en grannsamverkan. Exempelvis ska de inblandade inventera sina ägodelar i fall något blir stulet.

Metoden går i grund och botten ut på att boende i ett område håller extra uppsikt över sina grannars bostäder och är uppmärksamma på vilka som rör sig i bostadsområdet.

Med större social kontroll kan en möjlig gärningsperson upptäckas lättare.

När grannsamverkan sedan blivit godkänd fixar polisen skyltar som i samråd med kommunen sätts upp i området.

– De talar om att det finns en grannsamverkan och att de boende är uppmärksamma. Men det är viktigt att skyltarna underhålls så att allt ser uppdaterat och aktuellt ut, säger han.

Och visst har det varit effektivt. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) minskar grannsamverkan brottsligheten i bostadsområdet med 26 procent.

Några av de största grupperna i Uppsala och Knivsta var med redan från start. I Nyby har kontaktombudet Nils Nehlin lyckats samla ihop hela 675 hushåll. I Fålhagen har Stig Lindahl fått med sig 190 hushåll.

Grannsamverkan

Startade i Seattle

Grannsamverkan, som vi tillämpar den i dag, startade på 1970-talet i Seattle, USA.

Bakgrunden var att ett bostadsområde drabbats av en inbrottsvåg som polisen med traditionella metoder inte kunde komma tillrätta med.

Grannsamverkan har i dag en stor spridning över världen och i Sverige där den första Grannsamverkan startades 1985 i Linköping.

Grannsamverkan är i dag en del av Samverkan mot brott, som i sin tur är en organisation bestående av Polisen, försäkringsbolag, SSF Stöldskyddsföreningen, BRÅ, Sveriges Kommuner och Landsting, SABO, Hyresgästföreningen, Villaägarna och HSB, som alla verkar för att skapa ett tryggare boende. Grannsamverkan ingår också i Polisens linjeorganisation.

Källa: samverkanmotbrott.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!