Påbörjas bygget kan det vara olagligt, men säljstart för bostäderna ska ske under hösten.
För nio år sedan stod det i UNT att ”Groddjur kan stoppa bygge” och det är fortfarande aktuellt för de planerade bostäderna i Gränby backe. Groddjuret i fråga är den ödleliknande fridlysta större vattensalamandern som bor i området vid odlingslotterna. För att säkerställa både bygget och salamandrarnas fortsatta utveckling har Uppsala kommun sedan 2005 byggt fem nya dammar och i ordningsställt nya landmiljöer för groddjuren. Men dit har inte salamandrarna hittat.
– De kommer att gå dit om de tycker att det är attraktivt. Men vi vet inte hur salamandrarna tänker, säger Mia Agvald-Jägborn naturvårdsplanerare på Uppsala kommun.
Miljöpartisten och grodexperten Rickard Malmström anser att projektet blir olagligt genom att det strider mot EU:s förordning om artskydd för sällsynta djur om projektet drar i gång innan salamandrarna hittat till den nya miljön.
– Det är ganska orealistiskt med tanke på hur reglerna ser ut, ett bygge kommer i nuläget att skada populationen. Man sabbar populationen och samhället kan inte gå emot sina egna regler, säger Richard Malmström.
Undantag för artskyddsförordningen söks hos länsstyrelsen. Projekt som fått dispens är när allmänhetens intressen väger tyngre än artskydd, som exempelvis vid slutförvaring av kärnkraftsavfall menar Eva Amnéus Mattisson på miljöskyddsenheten vid länsstyrelsen.
– Vi vet inte exakt var de finns när de är på land. Och för att få dispens ska det uppfyllas särskilda skäl där man måste visa att man verkligen behöver den här dispensen. Att det enda sättet att genomföra bygget är på det här sättet, säger hon.
Trots att varken markköp eller bygglov är klart ska HSB som kommit längst med sina planer påbörja försäljning av bostäderna till hösten.
– Byggstarten beror lite på hur det går med försäljningen, men någon gång under 2012. Inflyttning kan ske 1,5–2 år från säljstarten, säger Erik Gunnarsson projektledare HSB.
Att byggprojektet skulle kunna bli olagligt är okänt för byggbolagen.
– Det finns en giltig detaljplan och de förvaltningsinstanser som finns i Sverige har hanterat frågan, så det är en myndighetsfråga i det läget, säger Carl-Henrik Appel marknadsområdeschef på Riksbyggen. Enligt en överrenskommelse med kommunen ska de kommande byggområdena hägnas in redan i juni med ett tätt staket som salamandrarna inte kan klättra över. Trots alla åtgärder har Gränbys vattensalamandrar en oviss framtid:
– Det är en liten population och därför inte så livskraftig, de kan inte ta sig ut eftersom de är så inbyggda kring Gränby centrum med rondeller och vägar. Det finns inga grodtunnlar så det naturliga genutbytet är troligen obefintligt. Risken på sikt är att de har dåliga möjligheter att överleva ändå, säger Mia Agvald-Jägborn.