Gränbyprojekt uppmuntrar unga killar att
Projekt Gränby 18-24 stödjer och uppmuntrar unga killar att skaffa sig ett vettigt liv. Det är folk som inte har fått chansen att göra något, säger Mohamed Badrddin, projektledare.
Adham el Harbeti fick frågan när han koncentrerat körde förbi Gränby under sin uppkörning för en månad sedan.
Han är uppvuxen i Gränby och vet sedan länge att det är ett stigma.
Ryktet som stökig stadsdel klibbar fast vid alla som bor här, allra mest vid de unga killarna, tycker Mohamed Badrddin. En del av dem har bidragit till det dåliga ryktet, andra inte.
Adham el Harbeti håller med.
— De får ta smällen hela tiden. Om det är två på 40, 50 år som bråkar så säger man att det är ungdomsgäng.
Fritidsgården stängdes
Ifjol stängdes Gränby fritidsgård efter bråk när äldre ungdomar inte fick komma in.
— Självklart händer det saker, men det är mest ungdomsbus, säger Adham el Harbeti.
Ungefär 20 killar mellan 17 och 22 år deltar i projektet som startade den 1 oktober, tack vare kommunala medel på 80000 kronor. Hittills har de träffats ett tiotal gånger.
— Vi har suttit och pratat. När man kommer närmare killarna förstår man dem bättre, säger Adham el Harbeti.
— Det krävs ganska mycket för att komma från ett sådant här område och komma på att man ska göra något annat än att stå och hänga. Men om en lyckas, eller två eller tre, då vill alla lyckas, säger Adham el Harbeti, som hade "sina skäl" att vilja skaffa sig en framtid.
Läser på Komvux
Han har läst två år på Komvux och ska börja studera till byggandsingenjör. Han är engagerad, men inte avlönad, i projektet.
Mohamed Badrddin kom med förslaget till projektet, men det tog tre år innan Uppsala kommun nappade.
— Jag var okänd, de trodde att det var någon som ville skoja.
Han bor i Gränby, arbetar i butiken på Almqvistgatan och känner många av killarna och deras föräldrar. Och han har, som han poängterar, lämplig livserfarenhet och vet hur det är att vara dubbelkulturell. Han har "medicinen på fickan".
Höjd självkänsla
Mohamed Badrddin och Adham el Harbeti tycker att killarnas självkänsla har höjts sedan starten.
— Vi visar att det finns någon som bryr sig och att det finns alternativ. De är inte glada över vad de gör i dag. De vill bättra sig. En del har gått ut skolan. De vill ha jobb och ett normalt liv, säger Mohamed Badrddin.
Aktiviteter som gokart och fotboll ska blandas med besök på arbetsförmedlingen, försäkringskassan, polisen och hyresgästföreningen.
"Fängelsestraff fungerar som en merit"
Den andre projektanställde är Rickard Flinga, som har avtjänat ett 20-årigt fängelsestraff för mord i USA.
— Fängelsestraff fungerar som en merit när man ska prata med ungdomar. De har den här kaxiga attityden. Men de får se att det finns chanser att bättra sig, säger Mohamed Badrddin.
I slutet av månaden ska han träffa politiker och framföra en önskan om en lokal — och ett förlängt projekt. Annars är det slut till nyår.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!