– Demokratin i Sverige är framstående. Att elever utbildas i demokratins grunder redan i grundskolan tycker vi att Sydkorea borde ta efter, säger Jeong Won Seok, som är filmare och producent på det kommersiella sydkoreanska tv-bolaget SBS.
I söndags kväll landade han på Arlanda tillsammans med praktikanten Jeong Joori. Nu är det tisdag förmiddag och de står i ett soldränkt klassrum på Gränbyskolan med filmkamerorna riktade dels mot eleverna i klass 9E, dels mot läraren Kristina von Segebaden som listar demokratins fundament. Särskilt den svenska offentlighetsprincipen kommer hon strax att låta eleverna fördjupa sig i, eftersom de gästande sydkoreanerna är extra intresserade av den.
– Det är ju lite annorlunda. Men spännande, säger eleven Klara Forsberg om den plötsliga uppmärksamheten.
Hennes bänkgranne Hedda Isaksson säger att hon inte tidigare tänkt att det skulle vara något speciellt med den svenska offentlighetsprincipen.
– Men nu inför deras besök så har man ju förstått det, säger hon.
Att det sydkoreanska tv-teamet vill fördjupa sig i den svenska öppenheten har en orsak. En stor korruptionsskandal kring president Park Geun-Hye har nyligen avslöjats. Roten till problemet är att Sydkorea saknar kommunikation mellan politiker och folket, säger producenten Jeong Won Seok.
– I Sverige är det mycket mer öppet vad makthavare gör eftersom medier och allmänheten kan ta del av information. Vi vill visa det för det sydkoreanska folket och att elever lär sig om detta tidigt.
När jag frågar om den politiska makteliten kommer att bli sura över deras reportage skrattar han.
– Vi är inte Nordkorea! Det är ju medias uppgift att granska samhället.
Men hur har de fått koll på svensk demokrati och vad svenska elever lär sig? Jo, den nordiska modellen – och särskilt skolsystemet – är hyllat i Sydkorea, berättar de. Detta vet redan Gränbyskolans rektor Anders Danell, som sitter i en bänk längst bak i klassrummet och nyfiket tittar på när tv-teamet dokumenterar lektionen. Fyra gånger om året föreläser han nämligen för hitresta sydkoreanska skolledare som vill lära sig mer om elevdemokrati.
– De är fascinerade av relationen mellan lärare och elever i Sverige och vill veta mer om hur vi bygger förtroende och tar tillvara elevers åsikter, säger han.
Att just Gränbyskolan valdes ut var en slump. Projektledaren Lee Woung, som bor i Stockholm och som hängt med till Gränbyskolan, har koll på Uppsala eftersom hennes dotter pluggar på Uppsala universitet. Hon ringde på chans till en Uppsalaskola. Lee Woung har direkta erfarenheter av skillanden i debattklimat mellan Sverige och Sydkorea, något hon kallar demokratins grund.
– När jag utbildade mig i Sydkorea vågade jag inte säga till andra vad jag tyckte i olika frågor. Man diskuterade inte. Jag märker att min dotter pratar ut om sina åsikter och att man diskuterar mycket här.
I Sydkorea är demokratin mer toppstyrd, förklarar hon. Landet har en presidentiellt styrelseskick liknande det amerikanska, vilket gör att presidenten har långtgående befogenheter.
– Det kan behövas eftersom vi ligger bredvid Nordkorea och det ibland behövs fattas snabba beslut. Men det vore bra med en demokrati som i högre grad kommer från opinion bland folket.
På onsdagen flyger tv-teamet tillbaka till Sydkorea. Den 19 februari kommer programmet med Gränbyskolans elever att sändas i sydkoreansk tv.