Gränby tände politiskt gräl

Den pressade situationen på Gränbyskolan i Uppsala har lett till en politisk diskussion om ordningen inom skolan generellt. Skärpta ordningsregler krävs, menar folkpartiet.— Det vore helt fel väg att gå, säger Stavros Giangozoglu (s).

Uppsala2005-11-19 00:00
— Osäkerhet om vad som gäller skapar otrygghet hos både personal och elever, säger Jan-Ove Jerrestål, folkpartiets kommunalråd i Uppsala.
Han anser att händelserna på Gränbyskolan synliggör ett behov av skärpta ordningsregler.
— Det handlar om att kunna skapa en lugn miljö där lärare och elever respekterar varandra. För det krävs vissa grundläggande regler som alla är förtrogna med, säger han.
Stavros Giangozoglu (s), kommunalråd med ansvar för skolfrågorna, tycker inte att det råder några som helst oklarheter om hur lärare får agera och ingripa i situationer.
— Man får helt enkelt inte hamna i det läget där man måste ta till handgripligheter. Det är ingen lösning att slänga ut en elev från klassrummet. Vi ska samarbeta i skolan och lösningen är att ha en lugn miljö, säger han.
Fler riktlinjer eller tydligare lagar behövs inte.
— Det står i skollagen vad lärare och rektorer får göra och det är en hel del. Det behövs inga ytterligare riktlinjer för att få ordning i skolorna, säger han.
Uppstår ändå situationer där läraren överväger att ingripa fysiskt så måste denne stilla sig.
— Alla vuxna prövas ibland i sin roll som professionell. Det är här det krävs samarbete mellan alla inom skolan, säger Stavros Giangozoglu.

Såväl Arbetsmiljöverket som Lärarnas Riksförbund har pekat på att Gränbyskolan har en pressad arbetssituation med många utåtagerande elever, men lite stödresurser i form av psykologer och kuratorer. Att det är så har politikerna ingen del i, tycker Stavros Giangozoglu.
— Vi har ökat anslagen per elev kraftigt under senare år. Det finns inget verksamhetsområde som fått en sådan ökning av medlen.
Stavros Giangozoglu saknar verklighetsförankring och hans uttalanden kommer att provocera lärarkåren. Det menar Birgit Morell Landström på Lärarnas Riksförbund.
— Han lever i en rosenröd värld och saknar insikt om hur verkligheten ser ut. Han gör det alldeles för lätt för sig, säger hon.
Redan i oktober, före situationen på Gränbyskolan blev allmänt känd, reagerade kristdemokraten Martin Wisell i produktionsnämnden för vård och bildning på den osäkerhet som en del lärare känner inför hur man får agera mot elever.
— Jag väckte frågan om att fortbilda kommunens lärare på det här området. Och enligt tjänstemännen ska den frågan beaktas under nästa läsår, säger han.

BAKGRUND


I torsdags berättade UNT om att Arbetsmiljöverket kräver en utredning av den psykosociala miljön på Gränbyskolan i Uppsala. Enligt såväl verkets inspektör som Lärarnas riksförbunds huvudskyddsombud i Uppsala är en av de viktigaste förklaringarna till den pressade situationen de två polisanmälningar som rektor Lena Holmberg gjort mot sin egen personal. I det ena fallet lades förundersökningen ned, i det andra har anmälningen nu lett till åtal mot läraren.
Ett annat ärende som aktualiserat frågan om hur lärare får ingripa är den pågående rättegången mot anställda på Knutby skola som misstänks ha kränkt elever fysiskt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!