Gränby ett utsatt område

De senaste månaderna har kriminaliteten bland ungdomar i Gränbyområdet blivit ett allt större problem.— Spaningsmässigt är det den mest prioriterade frågan i länet just nu, säger Kjell Söderberg, chef för Uppsalapolisens kriminalunderrättelsetjänst.

— Genom att arbeta tillsammans kan vi stötta de ungdomar som är på väg in i kriminalitet, säger Karin Åkerlund, ordförande i föreningen Föräldragruppen Gränby, som uppmanar de boende i området att engagera sig.

— Genom att arbeta tillsammans kan vi stötta de ungdomar som är på väg in i kriminalitet, säger Karin Åkerlund, ordförande i föreningen Föräldragruppen Gränby, som uppmanar de boende i området att engagera sig.

Foto: Staffan Wolters

Uppsala2004-10-05 00:00
Ska man tro statistiken har det blivit lugnare i Gränbyområdet. Från januari till augusti i år anmäldes 613 brott vilket är en minskning med 14 procent jämfört med samma period året innan.
Men polisen ger en helt annan bild vad gäller ungdomsbrottsligheten.
— Situationen i Gränbyområdet är kaotisk. Vi har mycket problem med 13-17-åringar som är på väg in i grövre kriminalitet, säger Olle Jarstad som var chef för Uppsalapolisens ungdomsenhet fram till i somras.
— I många fall riktar sig brottligheten mot andra ungdomar och på grund av hot är det vanligt att de inte vågar vittna.
Enligt Olle Jarstad är det mer problem i Gränby, Nyby och Kvarngärdet än i Gottsunda.

Här är några händelser i Gränby under september:
* 1/9, rån, Gränby centrum. Två yngre män tvingar en 16-årig flicka att lämna ifrån sig sin mobiltelefon.
* 23/9, rån, Gränbyparken. Två ynglingar knivhotar en 18-årig kvinna som fråntas handväska och mobiltelefon.
* 25/9, dråpförsök, Bruno Liljeforsgatan. En 20-årig man blir svårt knivskuren och en jämnårig kvinna misshandlas av för dem okända personer. Rasistiska motiv misstänks.

— Problemen stegras hela tiden, uppger Roger Käck som utreder ungdomsbrott på polisen i Uppsala. Det handlar bland annat om personrån, misshandel och hot. I flera fall har gärningsmännen varit maskerade vilket gjort brotten svårlösta.
Enligt Roger Käck är det runt 20-30 ungdomar som är mer eller mindre brottsaktiva. Det handlar inte om någon avgränsad liga, snarare om olika konstellationer av personer.
— Vi på ungdomsenheten mäktar inte längre med situationen utan måsta få hjälp av andra enheter inom polisen, säger han.

Andra också bekymrade
Kjell Söderberg vid kriminalunderrättelsetjänsten uppger att chefer inom hela polismyndigheten i Uppsala uppmanas att göra vad de kan för att stävja problemen i Gränbyområdet.
Även andra än polisen är bekymrade. Karin Åkerlund är ordförande i föreningen Föräldragruppen Gränby som arbetar för att komma till rätta med problemen i området.
— Vi vill mobilisera alla goda krafter. Tillsammans med myndigheter och andra aktörer kan vi göra något åt situationen.
Med pengar från olika fonder avlönar Föräldagruppen Gränby en person med uppgift att öka vuxennärvaron i Gränbyskolan.
— Vi ska bland annat försöka få in studenter som kan hjälpa till med läxläsning och mor- och farföräldrar som kan finnas till hands för eleverna.
Föreningen har även vänt sig till socialtjänsten och polisen för besked om hur de tänker agera i Gränby.

Fotnot: Föräldagruppen Gränby har e-postadress: fggranby@hotmail.com
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om