Granater i Hågaån ska forslas bort

Nu ska alla granathylsor och militärt skrot bort från Hågaån. Inom kort kommer militär från Eksjö för att röja rent i området.- Det ser otäckt ut, även om militären säger att det är ofarliga saker. Det ska bort så fort som möjligt, säger stadsdirektör Kenneth Holmstedt i Uppsala kommun.

Granat i Hågaån i höjd med Norby.

Granat i Hågaån i höjd med Norby.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2008-07-23 00:01
I slutet på juni fick polisen ett samtal från en person som i Hågadalen nedanför Norby hade sett något som såg ut som en granat.
Polisen åkte dit och tittade och kontaktade militären i Stockholm, som i förra veckan kom dit med en ammunitionsröjare. Militären säger att det som ligger där är ofarligt, men att en sanering behövs. Polisen tog också kontakt med kommunen, som äger marken.
På måndagen kom stadsdirektör Kenneth Holmstedt i Uppsala tillbaka från semestern, fick reda på vad som hänt och åkte ut och tittade på platsen. Han tyckte väldigt illa om vad han såg, bestämde att området så snart som möjligt måste rensas och städas.

På tisdagen stöter UNT ihop med honom ute på ängen vid Hågaån. Han har ätit lunch med sin kollega Tapio Hovebro, projektledare för Europeisk kulturhuvudstad 2014, och ska visa honom vad han sett dagen innan.
Området är ett vackert naturreservat med hästar, kor, naturstigar, kallkälla och cykelstråk. I ån blommar gula näckrosor. Mycket folk rör sig i området och man hör barnröster från kullen intill.
Då och då har människor hittat militära rester i området och så sent som i februari i år hittade en pojke och hans kompis en gammal granat.

Nere vid åkanten ser vi en mängd hylsor och annat, som militären kallar skrot. Det dumpades i ån på den tid området var militärt övningsområde, och nu när vattnet är lågt sticker de upp som leriga flaskor och rör ur dyn.
-Det är bråttom att få bort det här, för det är obehagligt och otäckt att se granathylsor ligga i dagen. Jag vill inte att någon ska bära hem sådant här, även om militären säger att det är ofarligt, säger Kenneth Holmstedt och nickar ner mot de gamla militära resterna.
- Nu gör vi allt vi kan för att få bort det. Området ska rensas och städas rejält. Det här är ju ett naturreservat.
Militären har lovat att röja i området och ska skicka folk från Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum i Eksjö. De kräver en formell beställning på uppgiften, och en sådan skickades under tisdagen från polisen i Uppsala. Det är ännu oklart när röjningen ska ske.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om