Granater hittades i Hågadalen

Vinden susade och gräshopporna spelade när militärerna återintog Hågadalen på tisdagen. Uppdraget var att ta bort skrot som lämnats kvar efter gamla tiders militärövningar.

En mängd granathylsor har blivit synliga sedan vattennivån i Hågaån sjunkit. Militärer från Eksjö var på tisdagen vid ån för att ta bort granaterna.

En mängd granathylsor har blivit synliga sedan vattennivån i Hågaån sjunkit. Militärer från Eksjö var på tisdagen vid ån för att ta bort granaterna.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2008-07-29 16:00
Det var ett drygt arbete för militärerna att i det gassande solskenet lyfta upp granathylsor ur leran. Den största dramatiken bidrog ett 30-tal kossor till, då de utan respekt för de militärgröna herrarna trängde sig inpå dem och stadsjeepen som stod parkerad alldeles invid ån.

Utanför avspärrningen väntade kommundirektör Kenneth Holmstedt och Benny Bengtsson från Uppsalapolisen. Och i väntan på nyheter började polisens presstalesman Christer Nordström berätta lumparminnen från Hågadalen:
- Här har man bott i tält många nätter. Vi övade och slängde granater. Och så drog man signalledningar på nätterna genom villaområdet där borta. En del villaägare tyckte att det var okej, men andra var väl inte så roade av det.

Det var i slutet av 1960-talet som Christer Nordström gjorde lumpen vid Upplands signalregemente, och än i dag hittas spår efter militärövningarna. UNT berättade i förra veckan om granaterna som blivit synliga sedan vattennivån sjunkit rejält i Hågaån. Och dessa är alltså anledningen till att militärer åkt ända från småländska Eksjö för att leta gammalt militärskrot.

UNT har genom åren skrivit om flera fall där privatpersoner hittat granater i området. Förra året mötte en pappa sin tolvårige son i hallen med en granat som han och kompisarna hittat i området.

De påträffade granaterna har hittills visat sig vara ofarliga, men hos såväl kommunen som polisen finns det en oro över att någon ska skada sig. Och även militärerna från Eksjö delade den oron.
- Det är inget farligt med själva området, men hittar man sådana här grejer så ska man inte röra dem. De exploderar inte av sig självt men börjar man lyfta dem så kan det hända något, sa en av militärerna som ville vara anonym och inte medverka på bild.

Militärerna kom från Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum i Eksjö. På tisdagseftermiddagen hade 125 granater samlats ihop. Enligt Christer Nordström har samtliga granater bedömts vara ofarliga.
FAKTA:

Hågadalen var militärt skjutfält från början av 1900-talet och ända in på 1970-talet. 1998 invigdes Hågadalen-Nåsten som kommunalt naturreservat. I början av 2000-talet genomfördes en omfattande blysanering av marken. Blyet i marken kom från kulorna efter skjutövningarna. Totalt grävdes cirka 1 700 ton blyförorenad jord upp ur marken, men granathylsor har fortfarande kunnat påträffas i dalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!