Explosionen tidigt i lördags morse skedde i en trappuppgång där bland andra en polis har sin bostad. Kort efter sprängningen väcktes misstankar om att dådet var riktat mot polisen. Både inrikesminister Mikael Damberg (S) och rikspolischef Anders Thornberg sade i uttalanden att sprängningen i så fall var en attack på rättsstaten och hela samhället.
Två personer har anhållits på den svagare misstankegraden, skälig misstanke, för gärningen. Båda är misstänkta för mordförsök, allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Ännu på måndagen arbetade utredarna med teorin att polisen var måltavlan, men även andra tänkbara motiv ingår i utredningen:
– Det är en av hypoteserna men polisen jobbar brett med olika motivbilder, allt ifrån att det riktats mot fel portuppgång till att det är riktat mot andra personer, säger chefsåklagare Stephan Uttersköld, som leder förundersökningen.
Han lämnar för närvarande inga uppgifter om de två misstänkta eller om de är kända av polisen sedan tidigare. Båda nekar till brott.
Är några andra frihetsberövade i ärendet?
– Nej inga utöver de två som sitter anhållna.
Finns några andra misstänkta som inte är frihetsberövade?
– Nej, inte i dagsläget.
Vilken bevisning finns mot de misstänkta?
– Jag kan inte gå in på det. Polisen arbetar nu intensivt med de spår vi har och tittar både på sådant som talar för och som talar emot att de anhållna är skyldiga.
Vad sker närmast?
– Polisen kontrollerar förutsättningslöst de bevis som samlats in via vittnesförhör och teknisk undersökning. Många personer har hörts, både de som bor i trappuppgången och andra, säger Stephan Uttersköld.
Eftersom de misstänkta är anhållna på den lägre misstankegraden behöver bevisen mot dem stärkas för att åklagaren ska kunna begära dem häktade, i annat fall ska de släppas fria. Bara i undantagsfall kan misstänkta häktas på den lägre misstankegraden.
UNT var på plats under lördagen: