Graffitikonstnär tillbaka i tunnel
Danni Gustafsson är en av konstnärerna bakom graffitin i gångtunneln under Luthagsesplanaden, vid polishuset. Och visst gläds han åt att kommunen vill bevara konsten. Men han kan även tänka sig att lämna plats åt nya graffitikonstnärer.
Danni Gustafsson är en av upphovsmännen bakom graffitikonsten i tunneln under Luthagsesplanaden vid polishuset.
Foto: Pelle Johansson
- Här har ni en av de skyldiga, säger han och ler.
Vi har stämt träff med 27-årige Danni Gustafsson, en av ungdomarna som i mitten av 1990-talet fick bygglov av kommunen för att skapa graffitikonst.
Tolv år senare är tunneln ordentligt nedklottrad av svarta signaturer. Men tittar man riktigt noga så ser man att klottrare haft respekt för dem som var där först: Flera graffitimålningar har omringats av signaturer och politiska budskap - men inte blivit nedklottrade.
Danni Gustafsson berättar om arbetet under några sommardagar 1995. Han var 15 år och stolt över att få jobba med några äldre grabbar som alla fått möjligheten att visa upp sina färdigheter med sprejburkar.
En kompis sprejade den leende mannen i skägg och glasögon, den kanske mest utmärkande målningen i tunneln. Själv fick han två stora väggytor där han i graffiti sprejade sitt streetname med stora bokstäver: Saga. Det heter även hans sexåriga dotter.
Att spreja tunneln krävde bortåt tvåhundra sprejburkar. Jobbet var ideellt, men burkarna betalades av kommunen. Trots det lagliga arbetet fick killarna flera besök av undrande poliser.
- Att de åkte till oss var slöseri med skattepengar, säger Danni Gustafsson.
Många är de Uppsalabor som passerat genom tunneln. Och beskedet att kommunen nu bestämt sig för att bevara graffitimålningarna gläder honom.
- Det känns bra. Vi gjorde det här på ett seriöst vis.
Danni Gustafsson passerar genom tunneln flera gånger i veckan. Han gillar att höra kommentarerna från andra. Samtidigt beklagar han att graffitimålare i dag inte har samma möjlighet. Han kan till och med tycka att det vore kul om någon annan fick göra ny graffiti i gångtunneln:
- Man kunde måla över allt och göra ny graffiti varje år. Det vore ett roligt projekt.
Han tycker att väggarna under Kungsängsledsbron skulle vara lämpliga för graffiti. Men det verkar svårare i dag att få okej från kommunen, tycker han.
- Det är de där gubbarna i kommunen som förhalar.
UNT:s artikel i förra veckan om tunnelmålningarna har diskuterats på unt.se. Somliga är för, andra emot. Men både kommunala tjänstemän och Danni Gustafsson är överens om att det är minst klotter i de gångtunnlar som har graffitimålningar.
- Den här tunneln är mer skonad än andra. Den har hållit sig i tolv år, säger Danni Gustafsson.
Ungdomarna som deltog i tunnelprojektet har gått vidare i livet, men några har fortsatt använda sina konstnärliga talanger.
- Det har gått bra för alla, säger Danni Gustafsson och tillägger att ett par av killarna arbetar med webbdesign.
Själv jobbar han som tatuerare. Graffitimålandet minskade efter 1998. Danni Gustafsson berättar att han fick ta konsekvenserna av sitt slarv med andningsskyddet:
- Jag blev allergisk mot lösningsmedel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!