GPS-tekniken har blivit allt noggrannare

När USA tog bort störningarna från satellitnavigeringssystemet GPS i maj 2000, förbättrades noggrannheten radikalt. I dag kan de lite dyrare apparaterna ange var du befinner dig på någon meter när. Men då måste det vara öppen mark. I tät skog sjunker prestanda markant.

GPS har gjort cykellopp mycket mera TV-mässiga. En liten GPS-sändare på framgaffeln anger exakt var varje cyklist befinner sig. Här kör Giro-segraren Stafano Garzelli tempo i Spanien.

GPS har gjort cykellopp mycket mera TV-mässiga. En liten GPS-sändare på framgaffeln anger exakt var varje cyklist befinner sig. Här kör Giro-segraren Stafano Garzelli tempo i Spanien.

Foto: Scanpix

Uppsala2002-02-11 00:01
Skogsbrukets Forskningsinstitut, Skogforsk i Uppsala, har testat fyra GPS-apparater i olika prisklasser. Den enklaste modellen för 4 000 kr lämpade sig enligt forskarna bäst för privat bruk.
Två mottagare i prisklassen 30 000—40 000 kronor bedömdes ha tillräckligt god precision för yrkesmässig användning.
Allra bäst resultat presterade den dyraste testmottagaren. Den kostar cirka 100 000 kronor och är i första hand avsedd som plattform för fältbruk. Både på öppna fält och i gles skog var noggrannheten nere på en enda meter. Därmed hade den dyraste mottagaren fem gånger så stor noggrannhet som den billigaste på öppna fält och tio gånger så stor noggrannhet i gles skog.

Träden stör
Eftersom GPS-mottagaren måste kunna ta emot signaler från minst tre satelliter på en gång, är det inte så svårt att förstå att noggrannheten är bäst på öppen mark. Inne i skogen stör träden mottagningen. Ibland får mottagaren inte kontakt med tillräckligt många satelliter. Dessutom kan signalerna studsa runt bland träden, vilket ger ett brus som försämrar mottagningen. Ju tätare skogen är, desto sämre precision. Det gäller för alla mottagare som SkogForsk testade.
För den allra billigaste mottagaren sjönk noggrannheten från 5 meter på öppna fält till 19 meter i tät skog.
Ännu större blev faktiskt försämringen för de båda GPS-mottagarna i 30 000—40 000-kronorsklassen. Där sjönk noggrannheten från 4 meter på öppna fält till 26 meter i tät skog respektive från 2 till 24 meter.
Bäst precision hade också här den dyraste mottagaren med 8 meters noggrannhet i tät skog. I öppen terräng går det att förbättra precisionen ytterligare. Genom att utnyttja en referensstation på marken med känd position kan fel som uppstår på signalens väg från satellit till mottagare korrigeras. Men det fungerar förstås inte i tät skog, eftersom referensstationens signaler "fastnar" i samma trädkronor som satellitsignalerna.

Skog och gödsel
GPS-navigering används i dag på många områden där det gäller att fastställa en exakt position. Flyg och sjöfart är ganska givna tillämpningar.
För skogsbruket har GPS erbjudit helt nya möjligheter. Skogsvägar och ägogränser var ofta helt felritade på kartorna. 1998 började GPS också användas inom skogsgödslingen. Traktorföraren kan hela tiden se hur han kör på
en dataskärm, och efteråt går det till och med att skriva ut en karta där gödslingstraktorns väg är markerad. Kartan kan användas både för att kontrollera att all mark har gödslats och som dokumentation, till exempel vid kontakter med myndigheter.
GPS-systemet är särskilt värdefullt på oregelbundna och svårorienterade ägor där det kan vara svårt att se till att gödseln hamnar på egna marker och inte på grannens.

Cykeldramatik
GPS-systemet har också gjort sportgrenar mera tv-mässiga. På en del av de allra största cykelloppen som Spanien runt, är cyklarna försedda med en liten GPS-sändare. Nu behöver man inte längre sätta en klocka vid något speciellt märke, till exempel en kilometerskylt, och sedan vänta tills nästa klunga kommer dit för att få veta hur stort försprånget är. Med hjälp av GPS kan avståndet mellan olika klungor när som helst anges på sekunden när i en lättläst grafik.
Under Spanien runt 2000 kunde Eurosport visa när en av favoriterna, totaltrean Igor Gonzales de Galdeano, klappade igenom på en av de tuffaste bergsetapperna. Grafiken visade att han tappade 2 sekunder på täten — för varje tramptag! Strax före toppen fick han bryta.
I höstas gjorde GPS att tv-tittarna kunde uppleva dramatiken när totalledaren Ioseba Beloki plötsligt tog helt slut på 11:e etappen. Gula ledartröjan fick "gummiben", tappade 19.55 minuter på bara ett par mil och bröt några dagar senare.
Ännu mer raffinerat utnyttjades GPS-systemet på den helt avgörande sista etappen, ett tempolopp med individuell start på Madrids gator. På delad skärm kunde tittarna följa dramatiken när betydligt vassare tempoåkaren Angel Luis Casero efter någon halvmil
började knapra in sekund för sekund på totalledaren Oscar Sevillas försprång, gick förbi och till slut vann med 47 sekunder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om